Actualitate

BUZOIENII, ȚINUȚI DEPARTE DE MANIFESTĂRILE DE 1 DECEMBRIE! Cum a fost sărbătorită Ziua Națională a României (FOTO+VIDEO)

1 Decembrie, prilej de bucurie în fiecare an, o zi mult așteptată pentru paradele spectaculoase și numeroasele evenimente dedicate acestei sărbătorii naționale a românilor a fost anul acesta sărbătorită altfel.  Paradele fastuoase au fost doar o amintire și o speranță de viitor, pentru că în plină pandemie nimic nu mai este cum era.

În toată țara, sărbătoarea a fost marcată prin scurte manifestări specifice, fără fastul de altă dată. În fiecare județ, și, la fel și în Buzău, au fost organizate ceremoniale militare și religioase, autoritățile au ținut scurte discursuri și s-au depus coroane de flori la monumentele eroilor. Paradele militare, atât de așteptate de toată lumea, cu sute de militare, vehicule și avioane, au lipsit.

La Buzău, manifestările prilejuite de Ziua Națională s-au desfășurat anul acesta în Parcul Crîng, și nu pe principalul bulevard din oraș, așa cum se obișnuia. Evenimentul a început la ora 12 și a durat mai puțin de o oră. S-a primit onorul și s-a intonat imnul de stat al României, momentul fiind încărcat de emoție mai ales că imnul a fost interpretat live de Dora Gaitanovici alături de fanfara Garnizoanei Buzău. În total au avut voie să participe o sută de persoane, dintre care două plutoane de militari și oficialitățile.

Buzoienii care au sperat până în ultima clipă că pot asista la manifestările dedicate Zilei Naționale au fost ținuți departe de zona în care s-a desfășurat ceremonialul militar.

Zeci de bătrâni și părinți cu copii de mână au ajuns în jurul prânzului în Parcul Crâng, însă tot ce au putut face a fost să se bucure de vremea frumoasă și să asculte, de la distanță, alocuțiunile oficialităților, muzica militară și ceremonialul religios la care a participat și IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Noutatea zilei a fost dezvelirea monumentului ridicat în memoria celor 775 de eroi căzuți la datorie în primul război mondial și sunt înmormântați la Deleni. Este vorba despre militarii Regimentului 48 Infanterie Buzău pentru care au fost plantați tot atâția stejari în Parcul Crâng.

Manifestările s-au încheiat cu momentul depunerii coroanelor la monumentul recent inaugurat. Manifestările au durat mai puțin de o oră.