Actualitate Agricultura acum

Calamitate în agricultură! Seceta ne taie rația de pâine și mămăligă

Suntem abia la începutul celei de a doua luni de vară iar seceta își spune din plin cuvântul. Culturile înființate pe hectare întregi se usucă văzând cu ochii. Rezerva de apă din sol este aproape zero, ploi abundente care să potolească setea pământului nu au mai căzut de ceva vreme în unele localități, așa că, în lipsa apei, plantele s-au îngălbenit și s-au oprit din creștere.

Sursa ANM

Fermierii din județul Buzău sunt disperați. Se uită cum munca lor și toate investițiile se duc pe apa sâmbetei.

Deznădăjduiți când privesc cum plantele se usucă sub ochii lor, fermierii au cerut ajutorul autorităților. În urma unei vizite în teren, prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, a emis un ordin prin care a dispus constituirea unor comisii care să meargă în localitățile afectate de seceta pedologică și să inventarieze pagubele.

“Este secetă pedologică pe care am constatat-o și eu într-o vizită în zona Râmnicului. Marți, m-am întâlnit cu fermierii din Vâlcelele și Puiești. În aceeași zi am convocat imediat Grupul Tehnic de lucru și am emis ordinul prin care s-au constituit 4 comisii mixte formate din reprezentanți ai APIA, Direcției Agricole și autorități locale. În plus, de ieri, am decis ca activitatea acestor comisii să fie monitorizată zilnic de Corpul de Control al Prefectului pentru că vreau ca toată lumea să își facă treaba. Așteptăm și de la nivel central ceva modificări legislative pentru că este nevoie”, a declarat prefectul Daniel Țiclea.

O situație critică se înregistrează în zona de câmpie, în special în comunele din jurul Râmnicului, dar și în zona Pogoanele.

“Nu în tot județul se manifestă seceta pedologică ci pe axa pe care ar trebui construit mult doritul canal Siret-Bărăgan: zona Râmnicului, Puiești, Ghergheasa, Vâlcelele, Cochirleanca, Săgeata, până la Rușețu, Pogoanele. Aici se manifestă foarte agresiv seceta pedologică. Comisiile sunt în teren de miercuri. Azi avem 4 comisii la Zărnești, Săgeata, vor ajunge în vreo 8 UAT- uri pentru verificări împreună cu fermierii și salariații primărilor.”

Nu este exclus ca, pe baza informațiilor strânse din teren, să fie declarată stare de calamitate în agricultura buzoiană.

“Noi mergem în teren pentru ca aceste comisii să constate seceta pedologică confirmată, de altfel, și de Administrația Națională de Meteorologie. Despre calamitate, hotărâri de Guvern, vom vorbi probabil ulterior. Noi, deocamdată, trebuie să constatăm situația de la fața locului. Acolo unde s-a treierat deja se vor face mențiuni asupra cantității medii recoltate pe proprie răspundere de către fermieri.”