Actualitate

Calcule după recensământ. Câți parlamentari și consilieri municipali pierde Buzăul

Ultimele date disponibile după încheierea recensământului populației și locuințelor arată că, în mod cert, numărul locuitorilor județului Buzău este în scădere. Buzăul a încheiat cu un procent de recenzare de 99,3 % la nivel de județ. După estimări, se va înregistra o scădere de circa 10 % a numărului de locuitori, față de numărul stabilit prin recensământul din 2011 când în județ erau 451 069 locuitori.

Numărul de locuitori este important și din perspectiva alocării numărului de mandate de parlamentari la nivel de județ. Astfel, pe legislația actuală, conform principiului reprezentării proporționale, Buzăul are trei mandate de senator și șapte de deputați. Legea prevede că norma de reprezentare pentru Camera Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru Senat, de un senator la 168.000 de locuitori.  Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare, la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare.

Un calcul pe estimările actuale, arată că, dacă populația județului, după recensământ, va fi de circa 406 000 de locuitori, Buzăul va pierde un mandat de senator și unul de deputat.

Cea mai dramatică scădere de numărului de locuitori se prefigurează în cazul municipiului reședință de județ care nu va mai depăși pragul de 100 000 de locuitori. Specialiștii consultați de șansanews.ro sunt de părere că datele finale, care vor fi disponibile abia în decembrie, vor arăta că în Buzău au mai rămas în jur de 95 000 de locuitori sau puțin peste. Ca urmare, Buzăul va trece la un rang inferior, respectiv va deveni oraș de rang III, față de rangul II în prezent. Conform prevederilor Codului Administrativ, la o populație sub 100 000 de locuitori, orașul Buzău va fi reprezentat, în Consiliul Local Municipal, de 21 de consilieri locali, față de 23 în prezent.

Nu acesta ar fi cel mai important efect, ci faptul că, prin scăderea numărului de locuitori, Buzăul va fi dezavantajat la toate formulele de calcul privind alocarea de fonduri, de la repartizarea cotelor defalcate din TVA, la fonduri europene.

Ar putea exista și unele avantaje, dar care nu sunt certe și nu vor compensa pierderile. De pildă, taxele și impozitele ar putea fi reduse, dacă orașul va coborî la rangul imediat următor.

”E posibil, dacă Buzăul va scădea la rangul inferior, impozitele să fie mai mici.” a declarat, la Focus Tv, prefectul județului, Daniel Țiclea.

Totuși, o micșorarea de taxe și impozite există doar ca posibilitate, dar este puțin probabilă având în vedere că decizia ar aparține Consiliului Local.