POLITICĂ

CALCULELE MOMENTULUI PENTRU CONSILIUL JUDEȚEAN. Marea necunoscută este intrarea USR-PLUS în CJ

UPDATE: În acest moment, în urma numărării voturilor de la secțiile de votare din județ, tabloul Consiliului Județean arată astfel: 20 de mandate PSD, 6 mandate PNL, 5 PMP. Lucrurile se pot schimba în urma redistribuirii mandatelor.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Numărătoarea voturilor din județul Buzău se apropie de final, iar tabloul reprezentării principalelor forțe politice în Consiliul Județean Buzău începe să fie mai clar. În timp ce ponderea proceselor-verbale neînregistrate este undeva la 10 %, marea necunoscută care nu-i lasă pe câștigători să-și proclame victoria și nici pe perdanți să analizeze eșecul, este intrarea USR-PLUS în Consiliul Județean Buzău. Fiind vorba despre o alianță politică, este nevoie de un procent care să treacă pragul de 7 %, iar rezultatele din 90 % din secții dau alianța sub acest prag.

În acest moment, PSD mizează sigur pe 18 mandate, PNL pe 5, ALDE și PMP pe câte 3. Dacă USR-Plus rămâne în afara Consiliului, formațiunile de mai sus își vor crește numărul de mandate prin redistribuirea a 7 care sunt neadjudecate în acest moment. La redistribuire, marele câștigător va fi tot PSD, care probabil, va ajunge la 22 de mandate.

Este o chestiune de ore până când rezultatul de la CJ Buzău va fi clar, dar observatorii apolitici spun că este puțin probabil ca USR–Plus să mai poată maximiza rezultatul până peste pragul de 7%.