Actualitate

”Camera Bunicii”, locul plin de culoare amenajat pentru audierea copiilor la Judecătoria Buzău

O cameră dedicată audierii copiilor a fost inaugurată astăzi, chiar în prima zi de primăvară, în cadrul Judecătoriei Buzău. Amenajată după conceptul ”Camera Bunicii”, încăperea, care până acum doi ani era o sală rece de consiliu, cu birouri gri, a fost transformată într-un loc plin de culoare, astfel încât să le asigure celor mici o atmosferă plăcută, prietenoasă, menită să le ușureze experiența venirii la instanță.

O canapea, câteva spații de joacă, cărți, jucării, dar și foarte multe culori calde și desene amuzante – așa arată noua cameră de audieri pentru minori. Întregul ambient a fost gândit astfel încât, în timpul discuțiilor purtate cu avocații, minorii să se poată juca sau răsfoi o carte într-un mediu cât mai prietenos. De altfel, aceasta a fost ideea care a stat la baza proiectul pe care avocata Roxana Mihaela Constantinescu l-a propus președintelui Judecătoriei Buzău, Leontin Drăgulescu.

 De la ideea până la inaugurarea acestui spațiu au trecut doi ani, timp în care toți cei care au putut ajuta au transformat o sală rece de consiliu într-o încăpere colorată și primitoare .

Mobilierul este adecvat celor mici, iar decorul a fost astfel conceput încât audierile minorilor să fie mai prietenoase.

Audierea minorilor este o sarcină deosebit de delicată pentru instanțele de judecată, iar cazurile sunt dramatice: fie că este vorba despre divorțul părinților, fie despre diferite abuzuri.

La Buzău, sunt anual circa 500 -600 de cazuri care impun audierea minorilor, dintre care peste 300 sunt divorțuri.

Camera de audieri de la Judecătoria Buzău va fi dotată și cu un sistem de înregistrare video și, la nevoie, va fi folosită și de Tribunalul Buzău sau chiar de polițiști.