Actualitate SĂNĂTATE

Campania de vaccinare prinde viteză. Tot mai mulți buzoieni solicită administrarea serului anti COVID. Care este explicația

În ultimele zile, în Buzău, la fel ca în restul țării, se constată o accelerare a campaniei de vaccinare. Odată cu creșterea semnificativă a numărului infectărilor, a crescut și interesul buzoienilor pentru serul anti COVID. Centrele de vaccinare au început să fie din nou vizitate de zeci de persoane, motiv pentru care, de câteva zile, au fost redeschise și centrele care fuseseră închise temporar din lipsă de solicitări.

“Îmi pare rău că a trebuit să crească rata de vaccinare pentru ca oamenii să înțeleagă niște lucruri. Marți am avut vaccinate 472 de persoane vaccinate cu doza a treia prin centre de vaccinare și 180 de persoane în centre de rezidență. Văd că și prezentarea pentru doza întâi e foarte bună, în creștere. S-au redeschis centrele suspendate temporar: Vernești, Pârscov, s-a renunțat la cel de la Berca pentru că el nu a fost eficient, n- a avut adresabilitate mare, deși Berca are o acoperire vaccinală foarte bună, probabil populația lucrează în oraș și s -a vaccinat aici. Avem două centre în municipiu care au 3 fluxuri, pot vaccina cu toate produsele. În rural avem centrul de la Smeeni și cel din Spitalul Smeeni, centrul de la Pârscov, Vernești, Nehoiu, Niculești, avem toate zonele acoperite, plus medicii de familie care vor avea și ei posibilitea de a administra și doza 3”, a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Cum de s-a ajuns la acest interes crescut pentru vaccinare? Reprezentanții DSP spun că buzoienii s-au speriat de explozia de îmbolnăviri din jurul lor. Cum zilnic sunt înregistrate zeci sau chiar peste 100 de cazuri noi, buzoienii apelează la vaccin pentru a se feri de formele grave ale bolii, arată medicii, care mai spun că s-a ajuns la diagnosticarea zilnică a unui număr ridicat de persoane și după intensificarea testării.

“Rata de infectare fiind foarte, foarte mare, poate că asta i-a speriat pe mulți și i-a convins să aibă altă atitudine în fața vaccinurilor. A crescut și numărul testelor. Se fac aceste investigații la multe unități sanitare, s-a revenit și asupra testeleor antigenice, se iau în calcul și acestea. Clar, se testează mai mult decât în celelalte valuri. DSP poate face si 200 de teste, dar noi facem aceste testări în general la simptomatici cu test antigenic negativ, sau la cei pe care trebuie să-i externăm.”

Pe de altă parte, campania de vaccinare a copiilor cu vârste peste 12 ani bate pasul pe locul. Foarte puțini părinți acceptă să-și vaccineze copiii anti COVID.

“Nu stăm foarte bine la capitolul copii, deși am făcut apel la toată lumea. Avem câteva semnale de la școli. Doar două școli ar presupune echipă mobilă pentru că acolo avem 8 și 7 elevi care ar dori să se vaccineze și pentru ei o să ne deplasăm. În rest, unde există una sau două solicitări am încercat să le direcționăm spre centre, astfel încât să nu pierdem și aceste solicitări”, a adăugat medicul Carmen Scîntei.

Medicii subliniază că vaccinul anti COVID elimină riscul formelor grave. Drept dovadă, spune medicul Carmen Scîntei, miercuri, “din 160 de buzoieni pozitivi, doar  20 au fost internați, restul au fost trimiși în domiciliu pentru că au fost vaccinați și au făcut forme ușoare de boală.”

În prezent, acoperirea vaccinală în municipiul Buzău este de 30,11 %, iar la nivel de județ de 19,2%.