Actualitate

Campion la sportul imposibil de practicat în orașul natal. Luca Ichim, de 7 ori campion național la înot

Dacă ai un vis, urmează-l până la capăt! Indiferent cât de greu îți e, indiferent câte sacrificii faci. Rezultatele îți vor da puterea să mergi mai departe. Cel mai bun exemplu este Luca Ichim, campion național la înot de 7 ori. Buzoianul Luca Ichim, un adolescent de 17 ani, este un model demn de urmat. A reușit să câștige sute de medalii și să devină campion național de 7 ori prin multă muncă și multe sacrificii. A fost nevoit, de mic copil, să stea departe de familie pentru a se putea antrena și participa la concursuri, în condițiile în care Buzăul nu are un bazin olimpic, o condiție minimă pentru ca sportivii talentați să fie descoperiți și ajutați să se afirme.

Să faci sport de performanță nu este deloc ușor, mai ales dacă în orașul natal nu ai cum să te antrenezi. De mic copil, Luca a fost dus de părinți la bazinul olimpic pentru a învăța să înoate cât mai bine, ținând cont de beneficiile pe care le are acest sport.

“Înotul este o pasiune pe  care a dezvoltat-o în timp. La început, avea trac de apă, dar, motivul pentru care am ajuns la bazin a fost cel privind greutatea. Se întâmpla la 5 ani și jumătate, când era un bazin în Buzău. Atunci porneam la drum  pentru sănătatea lui. Era un copil foarte dezvoltat, foarte înalt, și antrenorul de atunci ne- a spus că dacă își va dori, va putea face sport de performanță pentru că are calități”, a declarat la Focus TV, Simona Ichim, mama lui Luca.

Hotărâți să își ajute copilul să devină un sportiv de performanță, părinții lui Luca au mers cu el la bazin zilnic. Numai că, după doar câteva luni, au început să apară problemele. Bazinul s-a închis, așa că părinții lui au fost nevoiți să caute un alt oraș în care să găsească baza necesară antrenamentelor. Au ales Ploieștiul și au urmat ani de navetă, cu somn de odihnă în mașină, sau chiar pe canapelele din parc.

“Nici 6 luni n -am mers la bazinul din Buzău. În iarnă ni s-a spus că bazinul se va închide temporar pentru lucrări de igienizare, apoi, după 2 zile, ne-au anunțat că se închide definitiv. Am plecat la Ploiești, primul oraș care ne oferea un bazin. Am făcut naveta acolo de câteva ori pe săptămână, am găsit un antrenor acolo cu care a avut primele performanțe. Doi ani am mers acolo. A fost dificil, cu tot, cu drum, erau multe ore pierdute. Iarna, cel puțin, ajungeam târziu.”

A urmat un moment delicat pentru Luca și pentru familia sa. Tânărul sportiv s-a rupt de cei dragi și s-a mutat singur la Ploiești.

“In clasa a cincea am decis că poate sta singur la Ploiești. Am închiriat un apartament acolo. De la Ploiești am plecat la Câmpina, am stat cam un an, dar acolo erau foarte multe costuri. Nu aveam susținere financiară, suport, din nicio parte. Faptul că el câștiga concurs după concurs m-a impulsionat. La Câmpina cheltuiam cam 1000 euro pe lună, cazare, masă, antrenor, concursuri. La un campionat național, reprezentanții clubului din Baia Mare ne- au oferit șansa să mergem acolo. Acolo este și acum, și se simte în largul lui. Este susținut de club și primește și bursă.”

A fost un moment greu și pentru Luca, un copil, atunci, de doar 10 ani. Dar, totodată, a fost momentul care l-a maturizat și care l-a pregătit pentru tot ce a urmat.

“Am început ușor, mi- a plăcut să merg la bazin în fiecare zi, a început să fie tot mai greu, cu antrenamente lungi, în bazin și pe uscat. Rezultatele m- au făcut să merg mai departe. La Ploiești a fost greu, trebuia să fac totul singur, abia așteptam week-endul să mă văd cu familia. Pentru un copil, aceste sacrificii ar fi foarte mari, să pleci departe de casă, să vezi familia rar, dar, dacă îți place ce faci și vezi că ai un viitor, ar trebui să o faci. Eu nu m- am gândit niciodată să renunț. Îmi doream mereu mai mult.”

Multe sacrificii, dar,  rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Luca Ichim a câștigat prima medalie de aur la doar 10 ani, la Arad. Au urmat sute de medalii, printre care 7 de aur la campionate naționale. Și, cu siguranță, parcursul lui Luca va fi unul excelent, în continuare. În noiembrie va participa la Campionatul Național de la Miercurea Ciuc. Pentru anul viitor își dorește participarea la europenele de juniori.

“Înotul de performanță este un sport foarte greu dar cu satisfacții majore. Beneficii sunt în primul rând pentru sănătatea generală a sportivului, pentru a-i oferi o disciplină în viață. Luca este un sportiv foarte conștiincios, l-am preluat acum 3 ani, n- am concurat foarte mult, din cauza pandemiei, dar, în puținele competiții, a avut rezultate care promit o evoluție foarte bună în viitor. Luca are calități foarte bune, știe să se orienteze foarte bine, are rapiditate foarte mare în mișcări.  Are calități fizice în parametri excepționali, dă dovadă de perseverență și răbdare ieșită din comun, nu mulți ar face astfel de sacrificii, să stea departe de familie pentru a- și atinge scopul”, a declarat antrenorul lui Luca, Adrian Gherghel.

Din păcate, nu toți copiii cu calități excepționale ajung să practice sport de performanță. Neavând unde să se antreneze, sau lipsa banilor, îi determină pe mulți să se retragă, deși unii dintre ei au calități de sportivi de aur.

“La început erau 6- 7 copii, dar mulți s-au pierdut pe parcurs. Unul s- a lăsat din cauza banilor, alții au plecat în alte orașe. Am rămas noi și o fetiță, Alexandra, care a renunțat deoarece a intrat la Hasdeu și n -a mai putut să țină pasul și cu învățătura și cu sportul de performanță. Probabil și visul nostru se risipea dacă nu plecam în alt oraș ”, a mai spus mama lui Luca Ichim.

“Mi- aș dori ca fiecare oras să aibă un bazin. Doar așa am putea convinge mai mulți copii să vină spre sport. În Baia Mare, bazinul nu s- a închis din 1977 și au fost nenumărate prezentări la olimpiade. Dacă fiecare oraș ar da un copil ca Luca, ar fi o investiție care merită„ a subliniat antrenorul Adrian Gherghel.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian