Actualitate SĂNĂTATE

CÂND AR PUTEA FI DEMARATĂ CAMPANIA DE VACCINARE ANTI-COVID LA BUZĂU. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri

Crăciunul a venit, anul acesta, cu vaccinul anti-COVID. În a doua zi de sărbătoare, în România a început campania de vaccinare împotriva coronavirusului. Iar de săptămâna viitoare, campania ar putea fi demarată și la Buzău.  Autoritățile de sănătate publică estimează că pe 5 ianuarie 2021 va fi administrat primul vaccin anti-COVID personalului medical din județ. Campania va demara în aceeași zi în toate cele 5 centre de vaccinare a cadrelor medicale din linia întâi: Spitalul Suport Covid Râmnicu Sărat, Spitalul Județean de Urgență Buzău, Spitalul Orășenesc Nehoiu, Spitalul de Boli Cronice Smeeni și Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca.

“Suntem și noi în așteptarea vaccinului dar probabil, la Buzău, vaccinarea va începe după sărbători, adică începând cu 5 ianuarie. Vorbim acum doar de vaccinarea personalului medical din linia întâi, adică de personalul medico-sanitar, și, în speță, de personalul din unitățile care îngrijesc pacienți COVID. “, a declarat pentru șansanews.ro medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Deocamdată nu se cunoaște numărul persoanelor care vor fi imunizate în prima etapă, însă autoritățile de sănătate publică au un mesaj clar pentru toate cadrele medicale și nu numai: vaccinarea este soluția pentru stoparea epidemiei.

“Ar trebui să se gândească la faptul că au văzut reversul medaliei și au văzut ce se poate întâmpla, deci nu cred că mai există persoane care neagă existența acestei infecții, și nu cred că mai există persoane care să creadă că este o infecție foarte ușoară pe care o traversezi cu mâinile în buzunar. Singura armă rămâne totuși ceea ce ne-am dorit de când a apărut virusul și a început să facă ravagii: vaccinarea. Și eu mă voi vaccina, fără discuție.”

Pe lângă cele 5 centre de vaccinare destinate personalului medical, în județ vor mai funcționa alte 18 centre în care va fi imunizată populația, în etapele următoare ale campaniei. 7 vor fi în municipiul Buzău iar restul la Rm. Sărat, Pogoanele, Nehoiu, Pătârlagele, Vadu Pașii, Vernești, Berca, Pârscov, Smeeni, Mărăcineni și Merei.