Actualitate Economie Social

Care sunt principalele probleme între angajați și angajatori, descoperite de inspectorii de muncă

Foto cu caracter ilustrativ

Sunt serioase probleme, în continuare, pe piața muncii, în relația dintre angajați și angajatori, iar situația este confirmată și de numărul mare de nereguli descoperite de inspectorii de muncă în timpul controalelor obișnuite.

La Buzău, de pildă, în trimestrul al doilea, Inspectoratul Teritorial de Muncă a verificat aproape 350 de agenți economici, a dat amenzi care ajung la aproape 900 de milioane de lei. În același trimestru au fost depistate și 39 de persoane care munceau ilegal .

” În trimestrul II  2024 au fost depistate un număr de 39  persoane prestând muncă nedeclarată la un număr de 27 angajatori şi au fost aplicate 27 amenzi în cuantum de 760.000 lei. Stabilirea sancţiunilor s-a realizat ţinând cont de circumstanţele personale ale angajatorilor” se arată într-un comunicat al ITM Buzău.

In multe cazuri, angajații, considerându-se nedreptățiți, au apelat la inspectorii de muncă pentru a le fi restabilite drepturile legale. Astfel, din aprilie până la finalul lunii iunie, către ITM Buzău au fost transmise 118 petiții. Aproape trei sferturi dintre ele semnalau faptul că salariații nu își primiseră drepturile bănești, în timp ce 8% semnaalu exploatarea prin muncă peste programul de lucru sau muncă nedeclarată (15%).  

Printre cele mai frecvente abateri sunt  neîncheierea în forma scrisă a contractului  individual de muncă anterior începerii activităţii, primirea la munca a persoanelor care aveau contractele de muncă suspendate, primirea la munca a salariaților în afara intervalului orar stipulat în contractele de muncă cu timp parțial. Urmează raportările eronate sau cu întârziere în Revisal dar și nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă și odihnă și evidenţa orelor de muncă prestate de salariați sau neplata drepturilor bănești la încetarea activității lucrătorilor.

Inspectorii de muncă nu apără drepturile salariaților doar pe teritoriul țării, ci și dincolo de hotare, astfel că 39 de cetățeni români au fost sprijiniți să se angajeze ca muncitori în agricultura Franței.

În ceea ce privește principalele nereguli care mai apar în relația dintre angajați și angajatori, pe piața românească, ele pot fi sintetizate astfel:

– neîncheierea în forma scrisă a contractului  individual de muncă anterior începerii activităţii, primirea la munca a persoanelor care aveau contractele de muncă suspendate, primirea la munca a salariaților în afara intervalului orar stipulat în contractele de muncă cu timp parțial;

– transmiterea cu întârziere a suspendărilor, modificărilor sau încetărilor contractelor individuale de muncă în Revisal;

– înregistrarea de date eronate în Revisal;

– neîntocmirea actelor de încetare a raporturilor de muncă;

– nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă și odihnă și evidenţa orelor de muncă prestate de salariați;

– neplata drepturilor bănești la încetarea activității lucrătorilor;

– neacordare concediu odihnă, necompensarea acestuia la încetarea raporturilor de muncă.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian