Actualitate

Cârnații de Pleșcoi ajung la Berlin, la una dintre cele mai mari expoziții internaționale

În perioada 20 – 29 ianuarie va avea loc în Germania, la Berlin, „Săptămâna Verde 2023”, unul din cele mai mari târguri internaționale, la care ajung produse eco din toate colțurile lumii. Și Ministerul Agriculturii din România va avea un stand de prezentare la expoziția anuală, unde vor fi promovate produse românești recunoscute la nivel european și internațional. Vizitatorii expoziției de la Berlin vor putea degusta produse românești, printre care și cârnații de Pleșcoi.

”Reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor oferi spre degustare mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene, respectiv Magiun de prune Topoloveni – IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Ţara Bârsei –IGP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de știucă de Tulcea – IGP, Salată tradițională cu icre de crap – STG și produse care urmează a fi înregistrate la nivel european: Plăcintă dobrogeană – IGP, Sardeluță marinată – STG, Salinate de Turda (ceafă, cotlet, piept de porc și pulpă de porc)- IGP. De asemenea, la ediția din 2023 a expoziției „Săptămâna Verde” de la Berlin se vor regăsi peste 60 de preparate din cele aproximativ 700 înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale, cum ar fi: sloi/tocan de oaie, brânză de burduf în coajă de brad de la Bran, păstrăv afumat în cobză de brad de la Suceava, cașcaval Brădet, prune afumate de Vrancea, care au potențial de înregistrare pe sisteme de calitate europene”, transmite Ministerul Agriculturii.

Alături de produsele alimentare se vor regăsi și băuturi spirtoase cu Indicație Geografică, dar și vinuri autohtone, miere de albine și o serie de produse ecologice.

De asemenea, la târg ajung și reprezentanți ai patronatelor și federațiilor din sectorul industriei alimentare, care vor prezenta produse ale companiilor cu potențial de export. Aceștia provin din 5 județe, printre care și Buzău, și vor expune la standul Ministerului Agriculturii produse de patiserie și panificație, carne, lactate și produse obținute din procesarea legumelor și fructelor.

”Expoziția „Săptămâna Verde 2023” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât și pe plan mondial. În plus, acest eveniment constituie o oportunitate pentru dezbaterea unor probleme de actualitate, cum ar fi: protecția climei, economia circulară, conservarea resurselor și utilizarea durabilă a terenurilor”, mai arată Ministerul Agriculturii.