Actualitate

CARTUȘE DIN AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL, ASCUNSE ÎN ICOANE! Unde au fost descoperite

Descoperire fără precedent făcută de pompierii din județul Buzău! Mai multe cartușe din Al Doilea Război Mondial au fost găsite, întâmplător, într-o biserică dintr-un sat din orașul Pătârlagele.  

”În data de 23.10.2020, în urma unui apel la 112, specialiștii din cadrul echipei pirotehnice au fost solicitați pe raza orașului Pătârlagele, în localitatea Poieni de Sus, în vederea asanării muniției găsite în interiorul bisericii din localitate”, se arată în informarea trimisă de ISU Buzău.

Cartușele erau băgate în încărcatoare și ascunse în spatele unei incoane.

”Au fost ridicate, transportate și depozitate în condiții de siguranță un număr de 64 cartușe de infanterie, calibrul 9mm, în vederea distrugerii”, au informat reprezentanții ISU Buzău.

Astfel de misiuni sunt tot mai dese pentru pompierii buzoieni care de la începutul anului au gestionat 47 de astfel de situații în care au fost chemați să ridice muniție descoperită de localnici. De cele mai multe ori muniția este găsite în pământ, atunci când au loc lucrări pentru construcția unor clădiri sau locuințe.

”Atenționăm populația că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active, şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare”, mai spun reprezentanții ISU Buzău.