Vremea rece din ultima perioadă a dat peste cap planurile legumicultorilor care au înființat culturi timpurii, în sere încălzite, tocmai pentru a ieși cu marfă românească în perioada sărbătorilor de Paște. Cei mai afectați sunt cei care au mizat pe cultura de castraveți. Legumicultorii spun că, din cauza temperaturilor foarte scăzute, plantele nu au mai rodit, iar acum, când ar fi trebuit să fie o perioadă de vârf a vânzărilor, producătorii nu au ce culege.
Mircea Tatu, producător local din Cochirleanca, spune că nu își poate onora comenzile, deși clienții care îi cunosc marfa au venit la poarta fermei pentru a cumpăra legume proaspete pentru masa de Paște.
„Castraveții nu s-au mai făcut. De vreo câteva zile nu am avut ce culege. În perioada în care este frig și înnorat, castraveții nu produc”, spune Mircea Tatu, legumicultor Cochirleanca.
Aceleași probleme sunt și la Glodeanu Sărat. Legumicultorii de aici spun că recoltele le-au fost diminuate cu până la 70%. În plus, din cauza vremii reci, legumicultorii se confruntă și cu boli care le distrug castraveții din solarii.
„Avem producții foarte proaste. Nu doar la mine, ci la toți fermierii din Glodeanu. Este foarte frig. Nopțile sunt reci și zilele fără soare. Dacă anul trecut culegeam circa 3000 de kg de pe o suprafață de 6.000 de metri, anul acesta, abia dacă am cules 700 de kg”, a spus Claudiu Breazu, legumicultor Glodeanu Sărat.
În aceste condiții și prețurile sunt mai mari. De exemplu, de la Glodeanu Sărat, castraveții pleacă cu 14 lei, însă în Piața Centrală aceștia se vând cu 20 de lei.
Sunt însă producători care au un preț puțin mai mic, respectiv 18 lei kilogramul. Cei mai scumpi castraveți românești se vând, în Piața Centrală, cu 25 de lei. La Râmnicu Sărat, kilogramul de castraveți este 20 de lei.
Adaugă comentarii