Actualitate

Cât de (ne) pregătite sunt școlile în noul an. Ce au găsit echipele de control în unitățile verificate

Unitățile de învățământ din Buzău sunt, în cea mai mare parte, pregătite pentru începerea unui nou an școlar. Dar, ca în fiecare an, sunt și localități în care elevii vor reveni în săli de clasă improvizate, în școli cu toalete în curte și fără apă potabilă. Este și cazul unităților din zona de munte, de la Vintilă Vodă și Sărulești. Aici, sălile de clasă sunt încălzite tot cu sobe pe lemne, copiii merg la toaletă în curte, indiferent de vremea de afară. Cu alte cuvinte, condiții total improprii pentru desfășurarea cursurilor.

Miercuri, 8 septembrie, prefectul Silviu Iordache a trecut pragul școlilor din Valea Largă și Niculești, din Sărulești și Vintilă Vodă. Ce a găsit aici l-a determinat pe șeful de la Casa Albă să propună ca elevii să fie mutați în alte școli.

“Am văzut școli din Vintilă Vodă și Sărulești, școli care erau pe lista neagră, adică fără autorizație de la DSP sau de la ISU. Ca primă impresie, ambele școli sunt școli care nu își mai justifică activitatea, mai avem doar 10 copii. Am discutat cu ambii primari și cu directorii de școli, încercăm să-i ducem pe acești elevi în școlile principale din aceste localități, unde sunt și condiții mai bune. În aceste școli am văzut toalete în curte, fără apă curentă, sisteme de încălzire rudimentare cu sobe în clasă, ceea ce nu ne face cinste în secolul 21.”

La polul opus, sunt și școli din mediul rural care oferă elevilor aceleași condiții ca în municipiu.

“Am găsit și școli problematice care necesită fie investiții, fie o curățenie mai bună, însă pot spune că am fost impresionat de școli din zone precum Movila Banului sau Măgura unde am găsit cele mai bune condiții, similare cu cele din municipiul Buzău.”

Există probleme punctuale, a subliniat inspectorul școlar general Ionel Meiroșu, la Focus Tv, fiind vorba despre școli care, probabil, niciodată nu vor respecta toate normele în vigoare ținând cont de situația din localitate. Cert este că mutarea copiilor în alte unități depinde de multe aspecte și nu mai este posibilă în acest an școlar.

“Sunt situații punctuale în care condițiile nu pot fi îndeplinite din motive obiective. Dacă în localitatea respectivă nu avem rețea de apă curentă, nu vom avea autorizație sanitară acolo niciodată. Sunt multe școli care au doar câțiva elevi. De exemplu, Mărgăritești cu 8 elevi, este un UAT de sine stătător, acești copii ar trebui duși mai departe în vecinătate, deja cheltuielile pentru școala gazdă sunt suportate de celălalt UAT, avem Chilii, Cănești, unde copiii ar putea fi aduși la Scorțoasa, unde drumul este impracticabil. Sunt și motive obiective care ne împiedică să facem această comasare. E bine dacă se fac primii pași în cadrul aceleiași comune de a micșora numărul de structuri și de a forma la școala de centru clase cu efective normale, e un lucru foarte bun. Pentru începutul acestui an școlar nu putem modifica aceste lucruri. Propunerile vin până în noiembrie, anul acesta, se analizează, se dezbat, se dă avizul conform, se transmite rețeaua spre aprobare la Ministerul Educației și sunt puse în aplicare începând cu anul școlar viitor.”

Per total, însă, spun autoritățile, exceptând cele câteva unități cu probleme, școlile din Buzău sunt pregătite să își primească elevii.

“Controlul demarat în școlile din județ este în desfășurare. Mai avem câteva unități în care lucrările de igienizare sunt realizate în proporție de 80-85 %, se finalizează azi, mâine, s-au preocupat, există măști, stingătoare, dezinfectanți. Graficul de desfășurare a orelor cu pauze decalate este în lucru la nivelul fiecărei unități”, a adăugat inspectorul școlar general, Ionel Meiroșu.