Actualitate

Cât de prezent e bullyingul în școlile din Buzău. Aproape 500 de elevi, consiliați într-un an

Bullyingul din școli a căpătat proporții îngrijorătoare și, din păcate, fenomenul se manifestă din ce în ce mai intens și Buzău. O arată un raport prezentat de Inspectoratul Școlar Județean potrivit căruia doar anul trecut au fost identificați peste 200 de elevi agresivi. Concret vorbim de copii care manifestă acte de violențe fizică, verbală sau psihică față de colegii lor. Specialiștii spun că școala este mediul propice pentru descărcarea frustărilor , care îi transformă pe copii în ”agresori” , tocmai pentru că aici copilul poate manifesta lupta pentru putere. Practic, în școală copilul caută un individ mai slab decât el și încearcă să-l domine și prin intermediul lui să scape de problemele sale (lovește, scoate în evidență defectele fizice, jignește și pune diverse porecle). Din păcate astfel de întâmplări sunt tot mai des întâlnite, iar statisticile prezentate de IȘJ Buzău confirmă că fenomenul este tot mai prezent și în școlile din Buzău.

De exemplu, în cursul anului trecut 453 de elevi au fost consiliați individual după ce au fost victime ale bullyingului în timp ce alți părinții a 209 de elevi au fost chemați la școală după ce profesorii au constatat că ai lor copii au fost agresivi. În total, pe parcursul anului 2024, peste 600 de cazuri de bullying au fost ameliorate în urma activităților de consiliere.

De fapt, bullyingul și cyberbullying-ul sunt teme abordate permanent în mediul școlar, atât de diriginți, consilieri școlari cât și de polițiștii buzoieni. Cea mai recentă activitate s-a desfășurat la școala din Cozieni unde elevii au stat de vorbă cu polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară

”Polițiștii au inițiat discuții cu privire la modul de gestionare a cazurilor de bullying/cyberbullying și la importanța coeziunii grupului.Împreună, polițiștii și elevii, au adus în atenție variantele de evitare a situațiilor în care ar putea fi expuși pericolelor și au concluzionat cu privire la necesitatea semnalării acestor situațiilor de risc”, anunță IPJ Buzău.

Semne ale expunerii la violențe de tip bullying:

  • -Tulburări de somn și tulburări alimentare
  • -Tulburări de vorbire
  • -Tulburări comportamentale: agresivitate față de colegi, prieteni, profesori sau pasivitate la agresiunile celorlalți.
  • -Depresie, anxietate, introvertire, frică de abandon, frică de răniri și de moarte
  • -Dificultăți de învățare și socializare întâmpinate la școală.

Recomandări preventive:Ce trebuie să facă un copil care este agresat?

  • -să ignore comportamentul de agresare în fază iniţială;
  • -să se distanţeze de situaţia şi de locul respectiv;
  • -să reacţioneze într-o manieră fermă (învăţarea abilităţilor asertive);
  • -să se asigure de protecţie (solicitarea ajutorului).

Recomandări pentru părinți

  • -nu uitați că viața în familie constituie întâia școală pentru copii. Așadar, feriți-i de certuri, de scandaluri, de vorbe urâte, de violență, de consumul de alcool cu toate urmările lui. Nu uitați că sunteți responsabili de comportamentul lor de mai târziu;
  • -abordați cât de des aveți posibilitatea copilul prin discuţii deschise, în care să le câştigați încrederea, modalitate prin care să puteți afla dacă fiul/fiica dumneavoastră este victima unui act de violență;
  • -oferiți credit copilului în discuţii;
  • -acţionați imediat în cazul în care constatați că se află într-o situaţie de agresiune şi apelați la ajutor pentru a putea diminua/anula efectele unui comportament agresiv.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian