Actualitate

Cât de sigure sunt unitățile turistice din Buzău. Pompierii au închis trei pensiuni și moteluri

Încălcarea gravă a normelor de securitate la incendiu! Este concluzia care a dus la închiderea a trei pensiuni și moteluri din Buzău dar și sancționarea a zeci de alte unități de cazare. Bilanțul a fost întocmit de Inspectoratul Județean Pentru Situații de Urgență Buzău în urma controalelor efectuate în ultimele 12 luni. În total, au fost efectuate 42 de verificări, la finalul cărora, pompierii au aplicat amenzi în valoare de 566.600 de lei dar au aplicat și peste o sută de avertismente, în timp ce trei unități de cazare din zona municipiului Râmnicu Sărat au fost închise.

”La nivelul județului Buzău au fost efectuate 42 de  controale de prevenire a incendiilor la obiective din categoria structurilor de primire turistice, cu prilejul cărora s-au constatat un număr de 160 de încălcări ale legislaţiei în vigoare privind apărarea împotriva incendiilor, iar pentru încălcări ale legislaţiei în vigoare privind apărarea împotriva incendiilor au fost aplicate 160 sancțiuni contravenționale dintre care 125 de avertismente si 35 de amenzi în cuantum de 566.600 lei”, informează ISU Buzău.

Controalele pompierilor au arătat că majoritatea unităților turistice din județ au probleme atunci când vine vorba despre respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor. Iată lista deficiențelor constatate cel mai des:

– funcționarea din punct de vedere al autorizării privind securitatea la incendiu;

– asigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor în cazul producerii unor situații de urgență;

– verificarea periodică a instalațiilor aferente construcțiilor (instalații electrice, instalațiile de încălzire centrale)  conform reglementarilor tehnice in vigoare, cu personal autorizat;

– verificarea sau funcționarea instalațiilor de protecție a incendiilor (hidranți interiori/exteriori, instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, etc. ):

– verificarea sau funcționarea instalației de iluminat de securitate pentru evacuare;

– exploatarea instalațiilor electrice cu defecțiuni, improvizații sau în condiţii în care se generează supracurenți sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor ori verificarea acestora cu personal autorizat.

Trei unități turistice închise

Trei unități turistice din municipiul Râmnicu Sărat, unități care strângeau laolaltă chiar și sute de persoane, având și săli de evenimente, au fost închise de inspectorii ISU Buzău. Motivul: niciuna dintre cele trei unități de cazare nu avea autorizație de securitate la incendiu. Măsura a fost luată deja de câteva săptămâni, detalii puteți găsi și în acest articol din sansanews.ro

De atunci, unii patroni au început demersurile pentru a intra în legalitate, în timp ce în altă situație obiectivul și-a schimbat domeniul de activitate.

” Cu privire la obiectivele pentru care a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționarii ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, menționam faptul că în conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, pentru unul dintre obiective a fost ridicat sigiliul pentru o perioadă determinată în vederea executării lucrărilor necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu, respectiv pentru un alt obiectiv a fost ridicat sigiliu ca urmare a schimbării beneficiarului si a domeniului de activitate, iar cu privire la al treilea obiectiv măsura aplicării sigiliului la construcţiile sau amenajările operatorului economic rămâne dispusă în continuare”, informează ISU Buzău.