Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

Trei pensiuni și moteluri din Rm. Sărat, ÎNCHISE! ISU a constatat încălcarea gravă a normelor de securitate la incendiu

Trei unități turistice din municipiul Râmnicu Sărat, unități care strângeau laolaltă chiar și sute de persoane, având și săli de evenimente, au fost închise de inspectorii ISU Buzău. Motivul: niciuna dintre cele trei unități de cazare nu avea autorizație de securitate la incendiu. Lista problemelor descoperite aici este, însă, mult mai lungă, motiv pentru care inspectorii au dispus, pe lângă închiderea unităților pe termen nedeterminat, și o altă serie de sancțiuni.

În ultimele două săptămâni ale lunii ianuarie, specialiștii ISU Buzău au realizat o serie de controale inopinate la operatori economici din categoriile comerț, turism și alimentație publică, din Râmnicu Sărat. La unele dintre ele au fost descoperite nereguli foarte grave, care puteau să pună în pericol persoanele care se cazau aici. Este vorba despre două pensiuni și un motel din municipiul Râmnicu Sărat, care nu aveau autorizație de securitate la incendiu. Mai grav, pensiunile aveau și restaurante sau săli de evenimente, adică puteau avea, în același timp, sute de persoane în interior. Nu doar autorizația de securitate la incendiu lipsea, ci au fost descoperite și alte nereguli.

“Operatorii economici de pe raza municipiului Râmnicu Sărat ce au fost supuși controlului de prevenire tematic inopinat în domeniul situațiilor de urgență în perioada 15.01.2024-31.01.2024 fac parte din categoriile comerț, turism și alimentație publică.

În cadrul acestor acțiuni au fost constatate unele nereguli privind securitatea la incendiu cum ar fi:

  • –  lipsa autorizaţiilor de securitate la incendiu
  • –  neechiparea construcțiilor cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului
  • – depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistenţă la foc (P+1).
  • – nu au fost identificate data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a lucrărilor de construcţii sau momentul punerii în funcţiune”, a transmis ISU Buzău pentru șansanews.ro.

Ca urmare a tuturor neregulilor, inspectorii ISU au pus lacătul pe ușile celor 3 unități, până când administratorii vor obține autorizație și vor rezolva și celelalte probleme. În plus, au fost aplicate și amenzi.

“În urma controalelor de prevenire agenții constatatori din cadrul instituție noastre au  aplicat  următoarele sancțiuni :  3 amenzi contravenționale în cuantum de 30.000 lei fiecare, precum şi oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, ca sancţiune contravenţională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi.”

În total, din 28 decembrie 2023 și până în data de 4 februarie, specialiștii Inspecției de Prevenire Buzău au efectuat 22 de controale inopinate la obiective din categoria unităților de turism, inclusiv la spațiile de alimentație publică din cadrul acestora. Au fost aplicate 59 de sancțiuni, din care 36 de avertismente și 23 de amenzi, în cuantum de 462 000 lei.

În această perioadă au fost identificate 13 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu, însă doar în cazul celor 3 din Râmnicu Sărat s-a impus închiderea unităților.