Actualitate

Cât va cheltui municipalitatea, în fiecare an, pentru paza pădurii Crâng. Sumele, aprobate în ședința CLM Buzău

A fost încheiat contractul pentru paza pădurii Crâng, fiind bifat astfel ultimul punct de pe lista sarcinilor trasate de Guvern autorităților buzoiene, odată cu trecerea în proprietatea municipalității a suprafeței forestiere. Municipalitatea a încheiat cu Direcția Silvică un contract de pază și administrare a suprafeței de 177,8 hectare.

“Practic, acest contract de administrare încheiat cu Ocolul Silvic Buzău este ultimul act procedural pentru a îndeplini toate condițiile prevăzute în hotărârea de Guvern prin care municipiul Buzău a devenit proprietar al pădurii Crâng. Acest contract de administrare a fost îndelung negociat împreună cu reprezentanții Direcției Silvice și ai Ocolului Silvic, astfel încât să venim în fața dumneavoastră cu cea mai bună formă pentru a fi respectate toate reglementările silvice”, a precizat, în ședința CLM Buzău, viceprimarul Ionuț Apostu.

Conform contractului, Direcția Silvică se va ocupa de paza pădurii Crâng, de regenerarea suprafeței verzi, va executa lucrări de prevenire și combatere a dăunătorilor, și multe altele. La rândul său, proprietarul, respectiv Primăria Buzău, are o serie de sarcini de îndeplinit.

Tariful de administrare perceput de Direcția Silvică va fi de aproape 369 de lei, fără TVA, pentru fiecare hectar, pe an, ceea ce însemană o cheltuială de aproximativ 65 000 lei/an pentru paza pădurii.

“Domnule viceprimar, să menționăm că nu este cea mai bună ofertă de la Ocolul Silvic, este pe undeva la jumătatea ofertei de preț, minim și maxim. Ne costă undeva la vreo 65 000 lei anual, fără TVA, această pază”, a subliniat consilierul local municipal USR, Irinel Cârstea.

Răspunsul a venit de la viceprimarul Buzăului, Ionuț Apostu.

“Ei au niște tarife minimale și maximale aprobate de căter Garda Forestieră, au o procedură de negociere. Din păcate, nu am putut ieși foarte mult dintre contractul cadru pentru că ei au un contract cadru aprobat la nivel de regie, de Romsilva, însă acolo unde am reușit să facem anumite diminuări de costuri, să știți că le-am făcut.”

Pe de altă parte, tot în ședința de astăzi a Consiliului Local Municipal, aleșii au votat un alt proiect pentru ca municipalitatea să poată să înceapă demersurile pentru stabilirea unui alt amenajament silvic pentru pădurea Crâng, respectiv transformarea acesteia în pădure parc. Potrivit autorităților, procedura de aprobare a unui nou amenajament silvic durează mai mult de 1 an.