Actualitate

Imagini înfiorătoare și amenzi usturătoare. Încolțiți, unii recunosc că au dat foc intenționat

Cinci incendii în același timp. În total, alte sute de hectare arse. Din păcate, flăcările au fost, din nou, aproape să mistuie o pădure. Este vorba despre pădurea de foioase din zona Nenciulești (comuna Merei). Imaginile surprinde de trecători și reprezentanții ISU Buzău sunt înfiorătoare. Flăcările au ajuns până la jumătatea arborilor. Cinci ore au luptat pompierii cu focul, iar la miezul nopții incendiile de la pădurea de foioase și cel de vegetație uscată din zona Pietroasele au fost lichidate.

” În jurul orelor 23:30 incendiile au fost lichidate, forțele de intervenție fiind retrase la baza. În zona au rămas peste noapte, pentru supraveghere, personal din cadrul ocolului silvic și SVSU. Date preliminare Zona Dobrilești (comuna Merei)- Dara(comuna Pietroasele) suprafață afectată aproximativ 30 ha litiera foioase și 75 ha vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș. Zona Nenciulești (comuna Merei) suprafață afectată aproximativ 20 ha litieră pădure foioase”, au transmis reprezentanții ISU Buzău.

În același timp, încolțiți de forțele de ordine și amenințați cu plângeri penale, vinovații încep să recunoască că au pus intenționat focul. Până acum, patru persoane din Beceni și Scorțoasa, acolo unde au ars până acum sute de hectare de vegetație uscată de la începutul anului.

”Avem patru amenzi aplicate la patru persoane fizice, utilizatori ale terenurilor, care au recunoscut în scris că sunt autorii unor incendii. Fiecare este în valoare de 3000 de lei. Mă aștept ca până la finalul săptămânii, în fiecare zi, să avem cât mai multe amenzi. Separat, am intrat și cu un alt plan de măsuri. Sperăm să oprim acest val de incendii care se propagă tot mai intens”, a spus prefectul Daniel Țiclea.

În același timp, parlamentarii PNL de Buzău au anunțat că vor iniția un proiect legislativ prin care cei vinovați să fie aspru pedepsiți. Despre acest subiect puteți citi aici.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Daca oamenii ar fi stiut ca vor ajunge sa fie amendati, nu ar mai fi facut asta… nici acum. Nu este vorba, in general, despre oameni carora nu le-ar pasa de faptul ca ajung sa provoace incendii de proportii, ci este vorba despre lipsa de constientizare a riscului… aspect bazat pe o lunga si puternica experienta personala. Daca se afla despre asemenea fapte abia dupa ce – si doar cand – acestea cauzeaza pagube importante… legislatia nu isi indeplineste toate rolurile ei.

    Problema este si ca, in formatul actual de mijloace ale aplicarii legislatiei, caracterul preventiv al legislatiei nu functioneaza foarte bine, deoarece se ajunge la aplicarea ei… abia cand exista, deja, pagube insemnate.

    Caracterul preventiv al legislatiei este foarte important pentru un fenomen care s-a inradacinat atat de bine, de atata timp, in obiceiurile atator oameni: toti acesti oameni, care raspund legal acum, au mai facut aceleasi lucruri de zeci sau sute de ori, fara a fi provocat incendii de proportii – si fiecare om de la tara, care da foc vegetatiei uscate, stie acest lucru, inclusiv din propria experienta – acesta fiind un factor foarte puternic, psihic: omul se bazeaza, foarte mult, pe propria experienta si… si in experienta aceasta (sau, macar, in perceptia asupra ei) trebuie sa se schimbe ceva care, pe de o parte, sa acopere si situatiile in care aceste practici nu ajung sa cauzeze incendii de proportii mari, si, pe de alta parte, sa se baze/sa ia contact cu alte experiente proprii sau, cel putin, familiare (iar “ne reclama vecinii” 😀 si “si turistii/trecatorii/strainii pot observa” 😀 … sunt experiente de care, corecte sau gresite, foarte multi oameni, mai ales in mediul rural, sunt constienti). 🙂

    Doamne, Fereste de rele! 🙂