Nu există categorie de obiecte casnice pentru care lemnul să nu poată constitui materia primă, iar una dintre cele mai mari satisfacții ale unui meșter popular este să își vadă creația finalizată. Îmbinând utilitatea cu nevoia, Cristian Pătrănoiu, meșter popular, sculptor în lemn, realizează, de zeci de ani, modele deosebite de linguri, farfurii și alte obiecte sculptate. Pasiunea îi este susținută de soție. Obiectele capătă formă în mâinile meșterului popular și se desăvârșesc când ajung în cele ale soției care le pictează.
Când ne-a poftit în casă, ne-a spus atât:
„Dacă găsiți două linguri la fel sau asemănătoare, vă las sa le luați acasă.”
De aici înțelegem că fiecare obiect este un test al imaginației și al creativității. Modelele sunt inspirate de elementele din tradiția românească și toate sunt purtătoare ale unor simboluri ancestrale. Confecționate cu multă migală și admirate de oricine le privește, lingurile lui Cristian Pătrănoiu nu au făcut niciodată obiectul vânzării. Motivul este simplu: meșterul nu se poate despărți de ele decât dacă, oferite cadou, produc bucurie și altcuiva.
Rombul, motiv nelipsit în arta tradițională populară, asociat mai ales cu Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși, este aproape nelipsit de pe obiectele sculptate de meșterul Cristian Pătrănoiu. Este un element care simbolizează uniunea dintre cer și pâmânt, iar înșiruirea de romburi este o spirală a energiei. Interpretarea fiecărei linguri sculptate reclamă cunoașterea artei și tradiției cu simbolurile sale. Cercul este simbolul regenerării, al mișcării fără început și fără sfârșit, cocoșul este semnul hărniciei. Dar, operele meșteșugărești ale artistului popular nu sunt exclusiv de inspirație românească. Unele sunt lucrate pentru persoane dragi, personalizate în funcție de gusturile acestora. De exemplu, pentru nora sa confecționează modele de linguri cu gnomi.
Modelele prelucrate de Cristian Pătrănoiu sunt unice. Unele sunt linguri de mărime obișnuită, altele sunt obiecte de uz casnic reinterpretate. Artistul popular cioplește în lemn simboluri sau chipuri. L-am întrebat cum își creează modelele, iar răspunsul a fost pe cât de simplu, pe atât de cuprinzător: ”minte și îndemânare”.
Primele încercări de a da formă unui lemn le-a avut în copilărie. Își amintește cum pleca în expediții cu prietenii și explora împrejurimile Săratei Monteoru. Cu desaga plină cu covrigi, câteva fructe și nelipsitul briceag, Cristian era pregătit de drum. De aici a plecat totul, de la prelucrarea lemnului găsit în natură, care în mâinile sale, lua forma unei linguri sau chiar a unui personaj. Ideile care îi veneau pe moment, ajungeau obiecte finite doar cu ajutorul unui briceag.
Anii au trecut, iar pasiunea nu a dispărut. În vremea când era maistru militar a continuat să lucreze, pentru propria bucurie. Avea în subordine oameni pricepuți, care i-au împărtășit tainele sculpturii. În timp, a avansat lucrând garduri spectaculoase, dar și o casă în care sunt multe lucrări în lemn. Tot acolo și-a amenajat și un mic atelier de creație. Pasiunea sa a născut ecouri și în familie. Împreună cu soția a amenajat în fața locuinței o căruță pentru flori. În instrumente de lucru nu a investit mult, pentru că tehnologia nu face casă prea bună cu arta și meșteșugul. Parte din lucrări ajung să fie prezentate pe Facebook, dar nu spre vânzare, ci spre a bucura privirile .
La expoziții a fost, dar niciodată ca și expozant, pentru că nu a considerat creațiile sale ca fiind ieșite din tipare. Pasiunea trebuie să rămână pasiune, fără să caute recunoaștere. Cea mai mare mulțumire este atunci când termină o lucrare care îi bucură privirea, iar dacă se transformă în cadou producând bucurie și altcuiva, atunci împlinirea este mare.
Cristian Pătrănoiu se regăsește în detaliile fiecărei lucrări, rod al propriei imaginații. Creațiile sunt inspirate de lumea din jur și de tradiție, fără ca autorul să fi urmat cursuri sau specializări în prelucrarea lemnului.

În fiecare zi , buzoianul pasionat de sculptură dă viață unui nou model de lingură, dar își lasă timp și să planifice o călătorie pentru că a doua mare pasiune a sa sunt expedițiile. Orice loc nou pe care îl vede, îl inspiră în meșteșugul său. Următorul proiect este să creeze, împreună cu soția, un „dulăpior al bunicii”, în care să își găsească loc toate obiectele casnice, de la cuțite și furculițe, până la vase, căni și diverse farfurii.
Adaugă comentarii