Actualitate

Câți elevi și profesori sunt vaccinați anti-COVID cu doar două săptămâni înaintea întoarcerii în clase! Epidemiologul DSP a purtat discuții cu directorii de școli

Vaccinarea a rămas, atenționează specialiștii, singura armă împotriva răspândirii noului coronavirus dar și cea mai sigură garanție pentru ca unitățile de învățământ să rămână deschise cât mai mult timp. Cu toate acestea, numărul elevilor și al profesorilor imunizați anti-COVID-19 nu este suficient de mare încât să asigure o imunitate crescută . Situația este nesatisfăcătoare în toată țara, iar Buzăul nu face excepție. Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică doar 3% dintre elevii cu vârste de peste 12 ani au acceptat administrarea serului anti-COVID, în timp ce rata de imunizare în rândul profesorilor este una mai ridicată, cea mai bună situație înregistrându-se în municipiul Râmicu Sărat unde au mai rămas nevaccinate doar 150 de cadre didactice din totalul celor care urmează să revină în clase începând cu 13 septembrie. În această situație, medicul epidemiolog șef din cadrul DSP, Carmen Scîntei, a purtat din nou discuții cu toți directorii de școli și le-a explicat ce au de făcut pentru a crește rata de imunizare atât în rândul elevilor cât și al cadrelor didactice.

Imunizarea în rândul copiilor a fost, până acum un eșec total. La Buzău, sunt vaccinați mai puțin de 1.000 de elevi, adică doar 3%. De asemenea, peste 1300 de cadre didactice vor ajunge în școli neimunizate.

”Copiii între 12 și 17 ani avem 987 vaccinați, adică foarte puțini, respectiv 3,3%. Cadrele didactice care sunt vaccinate sunt 2.642 în tot județul față de 3.996 numărul total. Dintre acestea, 1.528 din municipiul Buzău față de  1780 cât sunt în total în evidență,  iar pe munipiul Râmnicu Sărat 360 față de 510 câte cadre didactice sunt în total angajate în unitățile de învățământ din localitate”, a spus Carmen Scîntei.

Imunizarea în școli nu conferă o liniște în ceea ce privește răspândirea noului coronavirus, astfel că epidemiologul șef atrage atenția că, odată cu valul patru, când printre cei bolnavi se regăsesc tot mai des și copiii și tinerii, școlile ar putea fi oricând închise ca urmare a apariției unor focare. În plus, spun specialiștii, și copiii pot dezvolta forme grave de boală, situație care ar putea fi evitată prin vaccinare.

”Am avut deja o întâlnire la nivelul Inspectoratului Școlar Județean cu toți conducătorii de școli din județ. Ideea este de a promova și de a discuta cu părinții pentru a-i convinge despre importanța și eficacitatea vaccinării acestor copii, deoarece și ei la un moment dat pot risca forme grave de boală și care pot compromite continuitatea sistemului de învățământ fizic”, a spus Carmen Scântei.

Ritmul vaccinării este mult încetinit la Buzău. De exemplu, în ultimele 24 de ore au fost imunizate anti COVID doar câteva zeci de persoane. Totuși, reprezentanții DSP sunt de părere că este bine că nu a fost nicio zi fără nicio persoană vaccinată și că , pe viitor, ar putea crește numărul celor care acceptă serul anti-COVID.

„La ora asta pe județ, s-au aplicat 159 594 de doze, 129 321 de persoane vaccinate complet cu Pfizer, 7 316 cu Moderna, 14 386 cu AstraZeneca, 8 571 cu Johnson & Johnson. Raza de acoperire pe județ este de 29,21%, nu este o rată foarte proastă, dar nici nu ne poate asigura liniștea epidemiologică pe care ne-o dorim. Ideea este ca în continuare, și dacă o să-mi permit, s-a mers așa, picătură cu picătură, dar progresiv crescând această vaccinare. N-am avut săptămâni cu 0, n-am avut zile cu 0, deci, în toate centrele s-au mai aplicat vaccinuri”, a concluzionat medicul epidemiolog șef din cadrul DSP Buzău.