Actualitate

CE AU DESCOPERIT ÎN PĂMÂNT, LA PARDOȘI, DOI ”CĂUTĂTORI DE COMORI”. Atenție, e periculos !

Descoperire periculoasă, făcută, la Pardoși de doi ”căutători de comori”. Cei doi au descoperit în pământ un număr impresionant de cartușe provenind din cel De-al Doilea Război Mondial. 430 de astfel de obiecte au fost descoperite de cei doi pasionați ”căutători de comori”, care, dându-și seama de ce au găsit, au anunțat Poliția, ulterior intervenind specialiștii din cadrul ISU Buzău.

Cele 430 de cartușe de calibru 7.62 mm au fost descoperite pe raza localității Costomiru, din comuna Pardoși. Doi „căutători de comori” din zonă cercetau perimetrul cu un detector de metal când și-au dat seama că au descoperit ceva. Mai exact, muniție veche, din război, dar care era încă funcțională.

La faţa locului s-a deplasat echipa pirotehnică din cadrul ISU Buzău, care a luat toate măsurile ce se impun în astfel de situații.


Zona a fost izolată, acţionându-se pentru ridicarea şi transportul muniției în vederea distrugerii controlate.
De asemenea, întregul perimetru a fost cercetat, nemaifiind găsite alte elemente de muniţie.

Pompierii atrag atenția că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.
Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul.
De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:
⚠️să nu le atingă, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost descoperite;
⚠️să nu le introducă în foc;
⚠️să nu încerce să demonteze focoasele sau alte elemente componente;
⚠️să nu ridice, să nu transporte şi să nu introducă muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
⚠️să nu folosească muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
⚠️în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, să nu permită accesul, să nu facă focul şi să nu execute lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
⚠️să nu lăse copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.