Actualitate SĂNĂTATE

Ce face o mână de medici români pentru spitalele din Ucraina. E nevoie de ajutorul tuturor! (FOTO)

foto: Facebook Emanuel Ungureanu

Un grup de medici de la Spitalul Clinic “Dr. C.I. Parhon”, alături de Asociația Congregația Surorilor Providenței, au pornit o acțiune de susținere a spitalelor din Ucraina. Sunt șase medici și o soră care au pornit la drum, la începutul războiului, cu 3 sacoșe de rafie încărcate cu medicamentate și au ajuns acum să trimită materiale sanitare și medicamente spitalelor din Ucraina în sumă de peste 30.000 de euro. O mobilizare care l-a impresionat de deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu, membru în comisia de sănătate, care a făcut publică, într-o postare pe Facebook, povestea medicilor care salvează vieți și în timpul liber.

”Iuliana Teodor, Elena și Vali Chelaru, Mihaela Bordianu, Irina Matceac, Andreea Neamțu și sora Lidia Scripcaru de la Asociația Surorile Providenței. Acești tineri medici minunați de la Spitalul Clinic “Dr. C.I. Parhon”, împreună cu partenerii lor de nădejde- Asociația Congregația Surorilor Providenței au pornit o acțiune de susținere a spitalelor din Ucraina.

Cei 7 minunați au pornit această misiune salvatoare de vieți prin colaborarea cu Asociația Starlife Charity din Ucraina și au început de la 3 sacoșe de rafie cu medicamente pentru copii, au continuat cu 2 portbagaje ale mașinilor personale și au culminat cu peste 30.000 de euro însumând medicamente și materiale sanitare pe care le-au trimis în diverse spitale din Ucraina (Spitalul Regional din Cernăuți, Spitalul de Urgență din Kiev, Institutul de Neurochirurgie Romadanov- sectia neuro-oncologie pediatrică, Spitalul din Kharkiv).

Acești oameni minunați de la Starlife Charity își riscă viața pentru ca necesarul medical să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie”, a scris deputatul Emanuel Ungureanu pe Facebook.

Povestea medicilor nu e însă doar pentru a-i lăuda, ci pentru că și ei au nevoie, la rândul lor, să fie ajutați ca să ajute mai departe.

Tocmai de aceea, parlamentarul buzoian apelează la oameni să doneze bani pentru medicamentele ce vor ajunge în spitalele din Ucraina.

”Să ajutăm niște medici tineri minunați să adune medicamente pentru spitalele din Ucraina! În fiecare săptămână primesc o actualizare cu necesarul acestor spitale de la directorul medical al Spitalului din Cernăuți care centralizează acest necesar, iar pana acum au reușit prin donațiile strânse să acopere o parte din acest necesar, însă posibilitățile lor sunt limitate.

Cei care vor să susțină efortul acestor medici deosebiți o pot face prin donații în contul:

ASOCIAȚIA CONGREGATIA SURORILOR PROVIDENTEI

IBAN: RO28RNCB0175033598430001

Adresa: Şos. Birnova, Nr. 2, 700285-Iaşi

Tel:0232.233.877”, mai scrie parlamentarul buzoian pe Facebook.

Autorul știrilor

Claudia Toader

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Intradevar, este un gest laudabil si exemplar! 🙂 Felictari!

  Cum si nevoile refugiatiilor – cetatenilor ucrainieni care intra in Romania – difera, poate nu este prea tarziu ca, si pe acest plan, sa se realizele un sistem de codare a lor, in sensul de a fi impartiti, de la vama, pe diverse categorii, pe de o parte, pentru a putea fi ajutati, individual, mai eficient, si, pe de alta parte, si pentru a se putea observa, centralizat, mai bine, mai rapid si mai eficient, tendintele nevoilor generale ale lor, in vederea gasirii solutiilor celor mai bune (de ex.: A=cetateni ucrainieni care intentioneaza sa ramana pe teritoriul Romaniei; B= c.u. care intentioneaza doar sa tranziteze tara noastra; A1= c.u. care nu au nevoie de ajutorul statului; A2= c.u. care nu considera ca au, momentan, nevoie de ajutorul statului roman; A3= cetateni care intentioneaza sa solicite ajutorul statului roman la un moment dat; A4= c.u. care solicita statutul de refugiat si… B1… etc., tot asa, fiind, apoi, si diverse categorii de ajutor etc.).

  Unii nu au si nu vor vrea ajutorul statului roman. Altii… mai asteapta, fiind indecisi legat de ceea ce vor face si fara a fi siguri care vor fi nevoile lor. Altii… au nevoie de haine, altii doar de adapost (si, aici, unii ar prefera in mediul rural, in tabere sau alte locatii de acest gen, in timp ce altii ar prefera locatii urbane), unii… de transport sau doar combustibili, unii au nevoie de obiecte casnice, altii au nevoie de produse de igiena a spatiului si/sau personala, altii… de jucarii si jocuri sau rechizite sau mijloace de recreere sau mici produse “tehnice”sau diverse materiale de constructii sau acces la cursuri de limba romana/re-calificare profesionala sau acces la sistemul romanesc de educatie/sanatate etc.,. nevoile acestora fiind foarte diferite si ne-existand, inca, nici acum, un sistem organizat de a inregistra, macar, separat si clar, nici aceste categorii, diferite, de cetateni ucrainieni si nici nevoile acestora. 🙂

  Degeaba au o camara plina de orez si fasole si baxuri de ulei si cutii de tampoane si pansamente si 8 paturi si 3 saci de haine, daca stau intre patru pereti murdari (pe care… daca ar avea cu ce, unii poate s-ar descurca, si ei, sa ii varuiasca/repare) sau nu au vase si ustensile pentru gatit sau nu au o matura si un faras sau un lighean si niste carlige de prins rufele sau nu au… o gramada de alte mici si uzuale bunuri si produse, dincolo de faptul ca, asigurarea cazarii, gratuite… dar in locatii diferite si doar pentru cateva nopti, poate permite, multora, sa tranziteze tara economisind bani – cu care, apoi, pot cumpara carburanti… desi si nevoia lor este una anume, pentru anumite categorii de cetateni ucrainieni. Acest conflict, macar pe plan umanitar, nu se va termina curand si cu cat vom invata sa ii sustinem mai eficient pe care care ajung in tara noastra, cu atat vor creste sansele de a evita, pe viitor, alte probleme. Nu poti doar sa hranesti si imbraci un om, sa il pui intr-o camera si… sa astepti sa aiba o viata buna si productiva, mai ales dupa traumele traite de acestia.

  Daca vor sa inceapa o viata aici, in Romania, au nevoie de multe lucruri “mici si marunte” pentru a isi putea face, ei insisi… chiar si sustinuti pe termen mai lung, o viata, aici. Daca se gandesc la a isi face o viata in alte tari, in cazul prelungirii conflictului, trebuiesc sustinuti macar pentru a pastra speranta si puterea de a isi reface viata… chiar si in alte colturi ale lumii, caci daca ajung aici si… aici se impotmolesc… sansele de a nu sfarsi prin a avea nevoie de mult mai mult ajutor, ulterior, si decat ar fi avut daca l-ar fi solicitat de prima data… sunt destul de mici: aceasta categorie nu vine aici pentru a se stabili in aceasta tara, dar, simtindu-se trecatori solitari, risca sa se afunde in diverse alte probleme financiare si/sau sociale – s.a.a..

  Sunt foarte multe alte aspecte, prea multe pentru a putea fi mentionate, dar, poate, cum… migratiile mari spre Europa si pe teritoriul european au inceput sa devina din ce in ce mai dese… poate ar trebui sa se realizeze si niste mijloace mai eficiente de a raspunde, rapid, nevoilor cauzate de acestea, mai ales in era progreselor tehnologiei informatiilor. 🙂

  Doamne, Ajuta la bine!