Actualitate Agricultura acum

Ce i-a scris un fermier din Buzău ministrului Agriculturii! Reacția a venit după lansarea noului program destinat cultivării legumelor în spații protejate

Scrisoare deschisă scrisă de un legumicultor din Buzău pentru ministrul Agriculturii. Claudiu Breazu, unul din marii cultivatori de legume în spații protejate și președintele Cooperativei Agricole Legume De Glodeanu Sărat, a postat marți, pe Facebook, concluziile la care a ajuns după ce a consultat noul program de minimis lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii, în urmă cu câteva zile. Buzoianul este nemulțumit de noile condiții privind acordarea acestor ajutoare și îi cere ministrului Agriculturii să schimbe regulile pe care trebuie să le respecte legumicultorii pentru a putea primi banii de la stat.

Iată ce îi scrie buzoianul ministrului Agriculturii:

Pogramul de minimis pentru cultivarea legumelor în spații protejate este unul accesat de buzoieni. În 2021 au fost depuse și acceptate la plată 601 cereri astfel că statul a plătit legumicultorilor din Buzău aproximativ 6,5 milioane de lei.

”Prin noul program, mi se pare că lucrurile se duc în normalitatea lor. Noi, la APIA, am preluat acest ajutor de stat în luna august 2021. Termenele în vechiul program au fost extrem de scurte, având în vedere că a cuprins doar ciclul doi de cultură, respectiv 2 noiembrie- 2 decembrie. Cele mai multe culturi au fost de castraveți deși noi, la Buzău, cultivăm tradițional tomate dar nu în ciclul doi. A fost un termen foarte scurt și de preluarea cererilor, dar și pentru inspecțiile din teren. Dacă acest program va demara de la începutul anului, așa cum este în noul  program, cred că vom avea mult mai mulți beneficiari, culturile vor fi diversificate și sumele vor fi semnificativ mai mari pentru acest an”, a spus Claudia Stelea, director APIA într-o intervenție la Focus Tv.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul Agriculturii, schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2022, pentru susținerea producției de legume în spații protejate, astfel:

  • I. Cultivate în ciclul I și în ciclul II de producție:  tomate 
  • II. Cultivate în ciclul II de producție: ardei gras și/sau lung-kapia; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde;

Valorificarea producțiilor prevăzute la alin. (1) lit. d) se face în perioada 1 martie –10 iunie inclusiv pentru ciclul I de producție și respectiv 20 octombrie -9 decembrie, inclusiv pentru ciclul II de producție. Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor pentru maximum 2 culturi, respectiv  o singură cultură în ciclul I de producție/1000 mp și/sau o singură cultură în ciclul II de producție/1000mp, în anul 2022.

Valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi de 4000 euro respectiv :3000 euro/cultură în Ciclul I/1000mp/beneficiar și 1000 euro/cultură în Ciclul II/1000mp/beneficiar ;

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 225.000.000 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 45 mililoane de euro şi se asigură din bugetul aprobat MADR pe anul 2022.