Actualitate

Ce se întâmplă cu Autostrada Moldovei odată cu schimbarea Guvernului. Mesajul ferm al senatorului PNL, Vlad Pufu, direct implicat în realizarea A7, la care visează toți șoferii din Regiune

Autostrada A7 rămâne una dintre prioritățile noului Guvern. Este ceea ce a transmis ministrul desemnat pentru portofoliul Fondurilor Europene, Dan Vâlceanu, în timpul audierilor de miercuri din comisia de Afaceri Europene. La rândul său, senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, a anunțat că va monitoriza, în continuare, evoluția proiectului, împreună cu toți colegii parlamentari din județele ce vor fi traversate de Autostrada A7.

La audierea ministrului desemnat pentru portofoliul Fondurilor Europene, Dan Vâlceanu, senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, a fost cel care a adus în discuție subiectul autostrăzii A7, transmițându-i acestuia să supravegheze în continuare execuția calendarului bugetar astfel încât autostrada Moldovei, cel mai mare proiect de infrastructură mare, integrat în Planul Național de Reziliență și Redresare, să poată fi dusă la bun sfârșit în termenele stabilite.

”Veniți după un scurt mandat  la Ministerul Transporturilor, acolo suntem câțiva deputați și senatori care am  făcut eforturi deosebite în urmă cu un an si am reușit să concretizam proiectul Autostrăzii A 7. Suntem astăzi în situația  în care proiectul acesta este cel mai mare obiectiv de infrastructură mare înregistrat în PNRR. În numele colegilor mei care am  lucrat la acest proiect, vă rog, să supravegheați în continuare execuția calendarului bugetar al acestui proiect. Pe de altă parte, dacă puteți să-mi spuneți de ce s-a desființat acel grup de lucru de la Ministerul Transporturilor în care noi lucram în fiecare luni, pentru că va afecta cu siguranță partea tehnică, birocratică la care noi trebuie să lucrăm în continuare pentru a ne integra în timpul necesar finalizării pana in 2025 a Autostrăzii A 7”, a declarat senatorul Vlad Pufu.

Drept răspuns, ministrul desemnat pentru portofoliul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a dat asigurări că realizarea Autostrăzii A7 rămâne un proiect de interes național.

„Da, este cel mai mare obiectiv de investiții din PNRR. Ne interesează pe toți, indiferent dacă suntem sau nu direct beneficiari ai acestei autostrăzi. Nu știi niciodată când ai nevoie să circuli în zona respectivă și e un proiect chiar important. În ceea ce privește Ministerul Transporturilor, am insistat foarte tare să rezervăm o problemă pe care și Comisia Europeană o solicită în mod constant: Programul Investițional al României 2020-2030. Practic, este un program care cuprinde toate proiectele din PNRR, programul destinat transport, POIM și bineînțeles din bugetul de stat. A fost întocmit și trimis la Comisie, așteptăm răspuns.
Mă întrebați despre grupul de lucru? Vreau să vă spun că vom avea o aplicație prin care proiectele de investiție vor putea fi urmărite de la Ministerul Transporturilor în timp real, adică să se știe în permanență toate proiectele, în ce stadiu sunt și atunci când se simte nevoia să se intervină sigur că se va găsi o deschidere la Ministerul Transporturilor, astfel încât să fiți ascultați”

Autostrada A7 e un obiectiv de o importanță strategică pentru Moldova, care este cea mai săracă regiune a țării. Aceasta a fost împărțită în tronsoane, aflate în diferite stadii de implementare. Cel mai avansat dintre ele este tronsonul Ploiești – Buzău, aflat în faza de analiză a celor 39 de oferte depuse la licitația pentru construcție. Joi, ar urma să fie anunțați constructorii pentru loturile Dumbrava-Mizil, Mizil-Pietroasele și Pietroasele –Buzău, care compun tronsonul Ploiești – Buzău.

Următorul tronson este Buzău – Focșani, pentru care proiectul e în faza în care observațiile CNAIR au fost incluse în studiul de fezabilitate și urmează avizarea în Consiliul Tehnico-Economic din cadrul companiei. Avizul de Gospodărire a Apelor se află în faza finală de obținere, iar procedura de dobândire a Acordului de Mediu este, de asemenea, aproape de final. Asupra proiectului tehnic au fost de asemenea emise observații tehnice, care au fost integrate în cadrul documentației, iar varianta finală a proiectului tehnic va fi înaintată către CNAIR după avizarea Studiului de Fezabilitate împreună cu documentația necesară demarării procedurii de achiziție publică pentru faza de execuție a lucrărilor.  Pentru tronsonul Focșani – Bacău, potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, studiul de Fezabilitate, revizuit, a fost analizat, joi, fiind termenul final pentru un anunț în ceea ce-l privește.

În plus, se lucrează la proiectul tehnic, avizul de gospodărire a apelor e în curs de obținere, iar procedura pentru Acordul de Mediu a intrat deja într-o fază avansată.