Actualitate

Ce se întâmplă cu Pădurea Crâng? Experții de mediu cer o dezbatere publică, față în față cu buzoienii

Statutul pădurii Crâng, un subiect care a stârnit revolta activiștilor de mediu și vii dispute în vară, în ședința Consiliului Local Municipal, este repus pe tapet. Va fi scos Crângul de pe lista rezervațiilor naturale? Îngrijorarea a apărut după ce Consiliul Județean a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre referitor la revizuirea unei hotărâri a miniparlamentului județean, din anul 1995, referitoare la zonele protejate și monumente ale naturii din județul Buzău. Lista include Vulcanii Noroioși, Focul Viu de la Lopătari, dar și suprafețe de pădure din diverse localități. În ceea ce privește pădurea Crâng, în proiect se specifică:

“Pădurea – Parc Crâng Buzău prevăzută în anexa nr. 1 în forma adoptată prin Hotărârea Consiliului Județean Buzău nr. 13/1995 s-a radiat motivat de :

  • – conform art. 3 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007, nu intră sub incidența actului normativ menționat „parcurile și grădinile publice sau private de agrement cu excepția cazurilor în care acestea au elemente și bunuri cu valoare de patrimoniu natural”;
  •  – actualizarea speciilor de plante și animale – prevăzute în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre s-a realizat prin consultarea LISTEI ROȘII IUNC și ale anexelor nr. 3 și 4 la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007, în care „laleaua de crâng” nu figurează ca specie protejată;
  •  – Pădurea – Parc Crâng se va supune regimului de protecție silvic.”

Proiectul respectiv a stârnit revolta buzoienilor și a activiștilor de mediu, care se tem că, în curând, un simbol al Buzăului va dispărea și în loc de rămășițele Codrilor Vlăsiei vor apărea clădiri, alei betonate și altele, distrugându-se ecosistemul.

“Este clar în legislație că pădurea Crângului, o rămășiță a Codrilor Vlăsiei, este rezervație naturală. Acolo este o porțiune unde crește laleaua protejată. Vor să construiască acolo căsuțe de 15 mp, fără să se știe exact unde crește laleaua și să nu mai fie măsuri de protecție. În Crâng este și chiparosul de Crâng prevăzut în IUCN”, a declarat, la Focus Tv, Haritina Crăiță, expert de mediu și fost consilier local municipal.

Specialistul de mediu Haritina Crăiță, fost consilier municipal, spune că, de fapt, acesta arată negru pe alb scoaterea plămânului verde al Buzăului de pe lista ariilor naturale protejate. Pentru a clarifica situația, buzoianca ce luptă de ani buni pentru protejarea Crângului, cere Consiliului Județean o dezbatere publică, față în față cu buzoienii, pentru a explica exact ce se întâmplă cu statutul pădurii. De asemenea, s-a adresat și Instituției Prefectului-Județul Buzău, solicitând implicarea prefectului.

“Am depus un punct de vedere pe e-mail și unul la registratură, la Consiliul Județean. Între timp, m-am gândit și azi am depus la Prefectură o solicitare prin care îl rog să intervină la Consiliul Județean și să roage să aibă loc totuși și o întâlnire publică la care să fim prezenți și noi cetățenii, dar aș vrea să fie și instituții ale statului din domeniul protecției mediului. Am văzut că proiectul de hotărâre propus de CJ nu are punctul de vedere al unei autorități de mediu. Nu poți să revizuiești ceva și să nu știm un punct de vedere oficial al APM. Eu, personal, dețin niște răspunsuri ale APM din care reiese că pădurea Crâng este rezervatie”.

De partea cealaltă, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, spune că, de fapt, prin acest proiect lansat în dezbatere publică, instituția nu intervine asupra statutului Crângului, ci doar revizuiește o hotărâre conform noilor reglementări.

“Consiliul Județean nu a intervenit asupra stabilirii ariilor naturale protejate prin acest proiect, Consiliul Judeșean doar ia act de zonele protejate de interes național sau județean stabilite de legiuitor prin Legea 5/2000 și OUG 57/2007. Este un proiect pentru revizuirea unei hotărâri din 1995. Este necesară revizurea acestui act prin transpunerea legislației în vigoare. Deci, noi nu intervenim cu nimic asupra stabilirii ariilor naturale. Noi nu facem decât să luăm act de Legea 5/2000 și OUG 57 /2007.”

Între timp, perioada de dezbatere publică, timp în care buzoienii pot veni cu propuneri, a fost prelungită.

În paralel, o propunere de proiect de hotărâre referitor la Crâng a fost depusă de consilierul municipal Irinel Cârstea, în colaborare cu Haritina Crăiță, la Primăria Buzău.

“Este vorba despre un proiect referitor la decizia de transformare a pădurii Crâng în pădure parc. Am redactat un proiect de completare a acelei hotărâri 181 a CLM Buzău prin care cerem să fie completată cu măsuri de protejare a pădurii”, a precizat Haritina Crăiță.

Discuții ample au fost, pe marginea aceluiași subiect, și în vară, în ședința Consiliului Local Municipal. Detalii, AICI.