La o lună după moartea fulgerătoarea a copiilor din comuna Râmnicelu, suspecți de meningită, autoritățile de sănătate publică din Buzău au primele răspunsuri. Ancheta epidemiologică demarată de urgență în comunitatea din care fac parte familiile celor doi micuți s-a încheiat, iar epidemiologii au putut formula primele concluzii cu privire la riscul de răspândire al bolii și la alți localnici. Carmen Scântei, medicul epidemiolog șef în cadrul DSP Buzău, a declarat, pentru șansanews.ro, că, deocamdată, ”întreaga comunitate rămâne sub observație”.
Direcția de Sănătate Publică a finalizat în cursul zilei de joi ancheta epidemiologică în comuna Râmnicelu după ce în ultima lună au fost recoltate probe de la toate persoanele care se presupune că au intrat în contact cu rudele micuților care s-au stins la mijlocul lunii ianuarie 2022. Din fericire, din zecile de probe recoltate, doar într-o singură situația a mai fost identificată prezența meningococului.
”În toată această perioadă, de la înregistrarea ultimul caz și până ieri, când am finalizat ancheta, nu s-a mai înregistrat nicio altă îmbolnăvire. Noi am testat adulți și copii și am recoltat 40 de probe. Dintre acestea doar la un singur copil, de 9 ani, s-a identificat prezența meningocolului. Am considerat suficient pentru ca noi să schimbăm diagnosticul din posibil în probabil, acesta fiind totuși un context epidemiologic”, a explicat Carmen Scântei, medic epidemiolog șef DSP Buzău.
Totuși, comunitatea rămânea rămâne sub observație, iar la cea mai mică suspiciune vor fi recoltate probe.
”În rest, probele histopatologice nu au sosit și nu cred că ne vor influența să schimbăm ceva în diagnostic pentru că așa cum s-a discutat cu medicii care i-a tratat pe cei doi copii nu existau modificări care să pledeze pentru o infecție foarte severă cu meningococ, dar vom vedea”.
”Toată comunitatea este încă sub observație, iar medicii vor recolta probe la toate persoanele care ridică, cât de cât, suspiciune de această infecție”, a mai spus medicul epidemiolog.
Amintim că alerta s-a dat pe 19 ianuarie, la Spitalul Râmnicu Sărat, acolo unde un copilaș, în vârstă de un an de zile, a murit după ce a fost adus, în stare gravă, cu simptomatologie specifică meningitei. Pe 28 ianuarie, un alt copil, în vârstă de 3 ani și jumătate, a murit în condiții similare motiv pentru care autoritățile de sănătate publică au început ancheta pentru a vedea dacă în comuna Râmnicelu este vorba despre un focar de meningită.
Adaugă comentarii