Actualitate

Gripă aviară, foarte aproape de Buzău! Autoritățile au intrat în alertă

Alertă în Buzău după confirmarea a două focare de gripă aviară la doar câțiva kilometri de județ. În Ialomița, temutul virus, care se răspândește extrem de repede și se poate transmite inclusiv la om, a fost depistat în două localități. Primul focar de gripă aviară, înalt patogenă, a fost confirmat la o exploatație nonprofesională de la Țăndărei. În gospodăria respectivă erau crescute 65 de păsări.  Cel de-al doilea caz a apărut la o lebădă găsită moartă în preajma Lacului Amara.

Imediat ce a fost descoperit virusul, autoritățile sanitar veterinare din Buzău au dispus o serie de măsuri pentru a evita apariția de noi astfel de cazuri și la noi în județ, ținând cont de distanța foarte mică dintre Buzău și focarele din Ialomița. Au transmis o listă cu măsuri ce trebuie atent respectate atât primarilor din județ, cât și medicilor veterinari, reprezentanților fondurilor de vânătoare și exploatațiilor comerciale.

“Medicii veterinari au primit sarcina de a mări frecvența controalelor de supraveghere la nivelul exploatațiilor nonprofesionale, reprezentanții exploatațiilor comerciale trebuie să își întărească măsurile de biosecuritate, iar reprezentanții fondurilor de vânătoare să supravegheze atent întreg teritoriul. În momentul  în care găsesc păsări moarte, trebuie să meargă de urgență cu ele la laborator”, a declarat pentru șansanews.ro purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, medicul Iulian Moca.

De asemenea, buzoienii care cresc  în gospodării păsări trebuie să fie extrem de atenți în această perioadă.

“Având în vedere declararea a două focare de gripă aviară înalt patogenă în județul Ialomița, pe raza unui fond de vânătoare, la o pasăre sălbatică, pe raza comunei Amara și într-o exploatație nonprofesională din Țăndărei, Direcția Sanitar Veterinară a trimis instrucțiuni tuturor UAT-urilor de pe raza județului Buzău în ceea ce privește exploatațiile nonprofesionale pentru ca toți crescătorii de păsări din exploatațiile nonprofesionale să își ia măsuri astfel încât păsările domestice să nu ia contact cu păsările sălbatice. Mai exact, să fie ținute în spații închise sau în spații deschise protejate cu plase cu ochiuri foarte mici, iar în situația în care apar mortalități să fie anunțate autoritățile competente. În plus, copiii, chiar și locatarii exploatațiilor, să nu atingă păsările moarte, pentru că H5N1 se poate transmite și la om și poate provoca deces. Ori folosesc mănuși, ori anunță medicul veterinar din localitate.”

În județul Buzău, virusul gripei aviare nu a mai fost depistat din anul 2005, când focare de boală au evoluat la Padina și Brăești.