Timp de 3 luni, locuitorii mai multor localități din județul Buzău au fost invitați să participe la un studiu de caz derulat de Fundația Comunitară. Mai exact, să își spună părerea cu privire la activitatea autorităților locale dar și ce anume și-ar dori să se întâmple în localitatea lor. Studiul s-a derulat în perioada 1 august-1 octombrie 2021.
Un astfel de studiu s-a mai derulat în Sectorul 1 din București, în Timișoara, în Râmnicu-Vâlcea și în Reșița. Prin acesta, organizatorii au urmărit să afle gradul de mulțumire pe care cetățenii îl au referitor la modul în care decurg lucrurile în comunitatea în care trăiesc.

„Este un studiu care pe noi ne-a bucurat foarte mult. L-am lansat în august și l-am terminat în octombrie și avem răspunsuri din aproape toate categoriile de vârstă și din toate mediile sociale. Am avut 9 priorități preselectate și stabilite în urma unor întâlniri pe care le-am avut cu experți în comunitate. Iar aceste 9 priorități, care au ajuns în acest sondaj on-line, în fața cetățenilor, au venit din cercetări și consultări pe care le-am avut anterior, încercând să acoperim, la fel, o zonă cât mai mare de experți, astfel încât relevanța să fie una importantă” a declarat, la Focus Tv, Aura Cășaru de la Fundația Comunitară.
Cei mai mulți buzoieni, anume 72%, consideră că cel mai important aspect pentru îmbunătățirea vieții este creșterea calității spațiului verde și amenajarea de spații verzi noi. Un procent important dintre cei care au participat la acest studiu, 70%, vor mai multă implicare în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Mai multă atenție își doresc buzoienii și pentru dezvoltarea turismului în localitățile lor dar și pentru dezvoltarea infrastructurii pentru transportul verde.

Buzoienii cer de la cei pe care i-au ales să conducă localitățile mai multă transparență dar și consultarea cetățenilor înainte de a lua o decizie cu privire la comunitatea respectivă.
„ Buzoienii își doresc o mai mare implicare a primăriilor în aflarea cu adevărat a nevoilor lor. Își doresc mai multă transparență, să aibă servicii de calitate la care să aibă acces și-și doresc ca primăriile să-i consulte în modul în care sunt investite anumite fonduri. Gradul de satisfacție privind modul în care primăriile județului Buzău tratează cele 9 priorități este foarte scăzut. Media satisfacției este de 2.6 dintr-un total posibil de 5, în timp ce unele priorități au o medie sub nota 2. Un procent de 52% dintre respondenți se declară deloc mulțumiți și foarte puțin mulțumiți de modul în care primăriile tratează proiectele de bugetare participativă la nivel local, în timp ce doar 20% se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți. În topul priorităților unde respondenții sunt foarte nemulțumiți de activitatea primăriilor se regăsesc și creșterea implicării cetățenești (56%) sau dezvoltarea de strategii în turism și management de destinație (51%)”.
Demersurile Fundației Comunitare nu se vor opri odată cu acest studiu.
“Încercăm să creăm un exemplu de bune practici, care poate fi replicat la nivelul tuturor comunelor. Trebuie să găsim acei oameni care își doresc să facă schimbări la ei în comunitate, care înțeleg beneficiul împreună și să începem cu ei. Încet, încet, o să fie un bulgăre de zăpadă care o să se mărească. O să avem o perioadă de formare în decembrie- februarie în care o să avem diferiți experți care vor susține cursuri în această direcție de a înțelege cum putem comunica și colabora și îmbunătăți relația cetățean- ONG -administrația publică.”
Adaugă comentarii