Actualitate

Bătaie pe posturile de director de școală. Unitățile mari din Buzău au și 5 candidați pe un loc

Bătaie pe posturile de director de școală din județul Buzău. Concurența cea mai mare se înregistrează la cele mai cunoscute școli din municipiu, în timp ce alte unități nu au nici măcar un candidat pentru postul de director.

Cu câteva zile înainte de ultima etapă a concursului organizat în această perioadă, candidații care râvnesc la fotoliul de director de școală și-au depus opțiunile cu privire la unitățile pe care vor să le administreze. Unii candidați s-au înscris pentru un singur post, alții, în schimb, au optat pentru funcțiile din mai multe unități, urmând să se decidă ulterior, în funcție de rezultatele concursului. Majoritatea școlilor mari au câte 2 candidați pe post, însă sunt și excepții. Școli precum Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, Liceul de Arte „Margareta Sterian” sau Liceul Teoretic „Radu Vlădescu” din Pătârlagele au câte 3 candidați pe posturile de director. Cea mai acerbă luptă este la Colegiul Pedagogic, unde sunt 5 candidați pe postul de director adjunct, dar și la Școala Nr. 11, unde sunt 4 candidați pe postul de director și 5 candidați pe postul de director adjunct.

Lista compeltă cu opțiunile candidaților, AICI.

Cei 157 de candidați care se luptă pentru funcțiile de conducere au putut selecta mai multe școli unde vor să fie directori, motiv pentru care, în acest moment, sunt peste 300 de înregistrări.

„În acest moment sunt un număr de 157 de candidați pentru posturile de director și director adjunct. Au fost 155 de candidați care au promovat pe data de 15 octombrie, și pe 28 octombrie, când a avut loc etapa a doua, pentru cei care au avut probleme de sănătate legate de COVID, au mai promovat 2. Aceștia au formulat 301 opțiuni”, a declarat pentru șansanews.ro inspectorul general al ISJ Buzău, Ionel Meiroșu.

Dacă la conducerea unor școli mari din municipiu aspiră câte 2 sau chiar 5 profesori, există și câteva unități școlare care nu au nici un pretendent. În cazul acestora, cel mai probabil Inspectoratul Școlar Județean Buzău va numi, cu delegație, un director

„În cazul școlilor unde nu va exista nici un candidat, Inspectoratul Școlar va numi cu delegație un director. Așteptăm să vedem ce precizări vor mai veni de la Ministerul Educației, după desfășurarea concursului. Dar nu va rămâne nici o școală fără conducere.”

În această situație se regăsește Liceul cu Program Sportiv. Aici, niciun candidat nu a optat pentru funcția de director, în timp ce postul de director adjunct este dorit de un singur cadru didactic. În aceste condiții, este posibil ca vechiul director, care nu a promovat proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcției de conducere, să rămână totuși la conducerea unității de învățământ, cu delegație.

Ultima probă a concursului pentru funcțiile de directori și directori adjuncți va începe pe data de 15 noiembrie și se va termina pe 8 decembrie. Această probă constă în susținerea unui interviu, în vederea ocupării unuia din cele 197 de posturi de conducere vacante.