Presiune maximă la Palatul Comunal. Startul lucrărilor de asfaltare pe cel mai mare și mai circulat bulevard din municipiul Buzău este programat peste câteva zile, iar asta înseamnă că autoritățile locale și firma desemnată să facă aceste lucrări trebuie să ia o decizie contra cronometru. Mai exact, trebuie decis modul în care se va desfășura traficul în perioada în care Bulevardul Unirii va intra în reabilitare. Deocamdată, edilul Buzăului, Constantin Toma, vorbește de o singură soluție: deschiderea podului de la Vadul Pașii. Totuși, sunt specialiști care vin cu alte variante, considerate viabile pentru decongestionarea traficului din zona de nord a municipiului Buzău, respectiv reabilitarea drumurilor de pământ din spatele cartierului Dorobanți, pe care s-ar putea ajunge din oraș, din zona Bazinului Olimpic, la Podul Mărăcineni, evitând aglomerația de pe strada Frăsinet și chiar rondul din zona mall-urilor.
Găsirea unei soluții pentru desfășurarea circulației în municipiul Buzău în perioada în care Bulevardul Unirii va intra în reabilitare ar trebui să reprezintă o prioritate pentru autoritățile locale din municipiul Buzău. Străzile sunt deja extrem de aglomerate, iar odată ce și pe această arteră vor fi impuse restricții, traficul va fi practic blocat. În această situație, Primăria și Strabag, firma desemnată pentru asfaltarea străzii, trebuie să vină urgent cu soluții viabile pentru decongestionarea traficului.
Primarul Toma a vorbit până acum doar de redeschiderea podului de la Vadu Pașii, ca reprezentând soluția cea mai bună pentru preluarea mașinilor care vin dinspre Mărăcineni și intră în municipiul Buzău, însă sunt și alte soluții, despre care de altfel a vorbit inclusiv primarul Toma, la începutul primului mandat.
De exemplu, Daniel Țiclea, evaluator autorizat și angajat într-o instituție care se ocupă de administrarea drumurilor, invitat în emisiunea Focus News, a vorbit despre aceste posibile soluții pe care municipalitatea le-ar putea lua în calcul pentru decongestionarea traficului în perioada în care Unirii va fi blocată din cauza lucrărilor de asfaltare.

Concret, este vorba despre câteva drumuri de pământ în zona dintre Aleea Sporturilor și digul Buzăului. (vezi harta dreapta) Acestea, dacă ar fi refăcute astfel încât să fie practicabile, ar putea prelua tot traficul care vine dinspre Mărăcineni spre municipiul Buzău, fără ca aceste mașini să mai ajungă în zona marilor centre comerciale sau pe strada Frăsinet.
”Sunt trei- patru ani de când ni se promite, de fapt a fost sugestia cetățenilor către administrație, hai să facem ceva să facem străpungerile din spatele cartierului Dorobanți, către digul Buzăului. Este și opinia mea că aceste străpungeri ar putea elibera Buzăul. Cele trei –patru străpungeri s-ar putea face prin amenajarea drumurilor de pământ care sunt în spatele cartierului Dorobanți, direct perpendicular pe digul Buzăului. Practic, dacă s-ar face străpungerile ca din cartierul Dorobanți să se ajungă direct la digul Buzăului nu ne-am înghesui toți la Frăsinet și la rondul din zona mall-urilor. Deși s-a promis că se va adopta această soluție, nu s-a întâmplat”, a explicat Daniel Țiclea.
De asemenea, Țiclea, angajat cu experiență în infrastructura rutieră, a explicat că aceasta ar fi și o soluție ieftină și rapidă, adică exact ce este nevoie în prezent pentru ca în momentul în care se dă startul lucrărilor traficul din Buzău să nu devină un haos total.
”Dacă cineva s-ar apleca cu răspundere pe aceste străpungeri de care vorbesc, jumătate din problemele din traficul din Buzău s-ar rezolva. Eu așa cred, eu lucrez infrastructură din 2003, și consider că aceasta este soluția rapidă și ieftină. Am elibera orașul”, a mai spus Țiclea.
Totuși, Toma a apreciat că acest lucru nu este realizabil deoarece drumurile străbat un teren al Stațiunii de Cercetare Legumicole Buzău, care nu ar fi de acord cu redarea acestor căi de acces circulației intense.
Totuși, în 2017, potrivit presei locale, Toma a prezentat aceste drumuri ca fiind o soluție pentru deblocarea traficului de la intrarea în municipiul Buzău, dinspre Mărăcineni.
„Am putea aduce aproape o treime din mașinile din Buzău pe această rută. Nu ar mai ajunge în giratoriul de la Carrefour. Am mai descoperit o bucată de pământ care este între cele două supermarketuri şi am putea avea o intrare prin spate. (…) Este un drum lung, pentru amenajarea căruia va fi nevoie probabil şi de o hotărâre de guvern.”, a declarat edilul șef pentru Adevărul.ro.
Mai târziu, în 2019, într-o postare pe aplicația BuzăuCity Report, la o sesizare făcută de un cetățean din municipiul Buzău, care, la acel moment, ridica problema aglomerației de la intrarea în municipiul Buzău și propunerea ca soluție redarea circulației a acestor drumuri de pământ, Toma a spus că de fapt nu se pot face.
”Acest drum nu se poate realiza deocamdată, terenul fiind în proprietatea Stațiuni de Cercetări. Am început proiectarea pentru rute alternative, respectiv două străzi care vor asigura legătura zonei de nord a orașului cu Centura de Est”, a răspuns Toma.
Cert este că, în mai puțin de două săptămâni, echipele de muncitori care acum lucrează pe strada Transilvaniei se vor muta pe Unirii. Până atunci, Primăria și Strabag trebuie să anunțe care sunt soluțiile pe care le-au găsit pentru miile de mașini care tranzitează în fiecare zi acest bulevard.
Adaugă comentarii