Actualitate SĂNĂTATE

Medic epidemiolog după creșterea cazurilor de COVID, inclusiv în rândul copiilor: ”Mulți părinți au în mod aprioric o atitudine de respingere a vaccinului, fără să ia în calcul beneficiile”

Rata de infectare cu noul coronavirus e în creștere accelerată în toată țara. La fel și în județul Buzău, unde în ultimele 3 zile s-au înregistrat 155 de infectări în rândul tuturor categoriilor de vârstă, de la copii de câteva luni, până la vârstnici trecuți de 80 de ani.

Pe de altă parte, campania de vaccinare, soluția aflată la îndemâna oricui pentru a nu face o formă gravă a bolii, continuă într-un ritm lent. Sunt puțini cei care se vaccinează și sunt și mai puțini părinții care aleg să-și dea acordul pentru imunizarea copiilor lor de peste 12 ani.

Medicii epidemiologi spun că părinții nu ar trebui să se teamă pentru că vaccinul nu face altceva decât să dea mici reacții, în timp ce boala poate fi mult mai gravă:

”În acest moment e o transmitere comunitară. Unii copii sunt depistați accidental, în cadrul unor anchete epidemiologice în care alte persoane din jurul lor au fost găsite pozitive, ei neavând simptome, poate. (…) La o primă evaluare primită de la ISJ, erau 120 de unități de învățământ de la care doar 12 părinți au semnat la acel moment acordul de vaccinare a copiilor. Sunt circa 1000 de unități școlare, sperăm ca lumea să-și mai schimbe ideile și atitudinea față de vaccinare. E o atitudine de respingere în mod aprioric, fără să se pună în balanță ce înseamnă boala, ce riscuri apar în cazul infectării, în raport cu o reacție post vaccinală minoră, poate un pic de febră, o durere de cap”, a declarat dr. Carmen Scîntei de la DSP Buzău.

În acest moment, cea mai mare rată de infectare la nivelul județului, 2,17 la mia de locuitori, este în localitatea Vâlcelele, urmată de Chiliile 2,10, Blăjani cu 2,09 și Grebănu cu 2,08. Restul localităților au o incidență sub 2 cazuri la mia de locuitori.
La nivelul județului, rata de infectare luni, 20 septembrie, este de 0,66 cazuri la mia de locuitori.