SĂNĂTATE

CE SURPRIZĂ A AVUT ȘEFA CRUCII ALB-GALBENE, CARE S-A VINDECAT DE COVID-19, ATUNCI CÂND S-A TESTAT, DIN NOU

Șefa Crucii Alb Galbene, Cristina Vasile, a avut o surpriză neașteptată și neplăcută, până la urmă, atunci când s-a testat, la scurt timp ce a fost externată, vindecată, din spitalul suport din Rm.Sărat unde a stat 10 zile, fiind diagnosticată cu COVID-19.

Vrând să doneze sânge pentru plasma necesară bolnavilor cu COVID-19 aflați în stare gravă, Cristina Vasile a aflat că nu a dezvoltat anticorpi.

Asta înseamnă pe de-o parte că se poate reinfecta, pe de altă parte că, cel puțin la acest moment, nu poate dona sânge din care să se poată extrage plasma necesară bolnavilor aflați în stare gravă.

Totuși, Cristina Vasile mai are o speranță. Ea va repeta testul peste câteva zile, în speranța că a dezvoltat totuși anticorpii necesari.

” Eu sper să pot dona sânge. Imi doresc asta , însă deocamdată nu am anticorpi. O să mă testez din nou la 28 de zile.”

La  Buzău, o singură persoană a donat sânge pentru recoltarea plasmei după ce a fost diagnosticată cu coronavirus și vindecată, însă produsul nu a fost folosit întrucât nu a corespuns. Plasma este depozitată la Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău și poate fi folosită în decursul unui an.

Alte șase persoane și-au manifestat dorința de a dona sânge după ce s-au vindecat de COVID-19, însă testele au arătat că nu au dezvoltat suficienți anticorpi pentru ca plasma să poată fi administrată, ulterior, bolnavilor aflați în stare gravă.