SĂNĂTATE

SFATURILE LUI DR. MENCI: Care este modul corect de pregătire a cărnii? Prăjită, fiartă, friptă, coaptă sau tocată?

Carnea este un aliment sănătos, care nu trebuie să lipsească din dieta omului. Totuși, în funcție de modul în care o preparăm, mâncarea rezultată poate fi sănătoasă sau, din contră,  ne poate îmbolnăvi.

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune că modul cel mai nesănătos în care poate fi pregătită carnea, indiferent că e de porc, vită, pui sau curcan, este prin prăjire. Iar acest proces include și șnițelele, despre care dr. Menci spune că sunt la fel de nesănătoase cum e carnea prăjită.

“Din start carnea prăjită nu e sănătoasă, pentru că de foarte multe ori folosim grăsimi care nu sunt rezistente la prăjit, care se descompun în substanțe periculoase, care în timp pot genera ulcer sau cancer de stomac sau colon. În momentul prăjirii, mai ales când folosim uleiuri nerezistente, se generează substanțe de tipul hidrocarburilor policiclice aromate, dioxinelor. Deci să evităm prăjitul cărnii și prepararea ei sub formă de șnițele. Șnițelul presupune o îmbinare nesănătoasă între carne și cuvertura aceea, care e făină, adică amidon, deci zaharuri care se descompun în glucoză”,  a spus dr. Menci la Medika TV.

Modul ideal în care poate fi preparată carnea pentru a fi sănătoasă e fie la cuptor, fie prin fierbere. Depinde însă de măiestria bucătarului ca aceasta să fie și gustoasă.

Cum să prepari o bucată de carne sănătos dar și gustos, citiți AICI