Actualitate Agricultura acum

CELE MAI GEROASE NOPȚI DIN IARNĂ! Ce spun agricultorii despre temperaturile extrem de scăzute

Buzăul a avut parte de cele mai geroase zile din această iarnă. În mai multe zone din județ mercurul din termometre a coborât cu mult sub limita înghețului. În mai multe comune au fost atinse minus 12 sau minus 13 grade Celsius pe timpul nopții, cea mai mică temperatură fiind atinsă totuși în zona de munte, aproape minus 20 de grade Celsius. Gerul năprasnic nu îi sperie însă pe agricultori. Specialiștii din cercetare spun că temperaturile atinse la câmpie și deal nu au dăunat viței de vie, pomilor și nici altor plante. Mai mult, aceștia spun că gerul mai distruge din dăunătorii care au dat bătaie de cap agricultorilor pe timpul secetei.

Timp de câteva zile, întreaga țară a fost străbătută de un val de aer polar, iar temperaturile au scăzut până la minus 23 de grade Celsius. Totuși, frigul resimțit de oameni nu este la fel de dăunător și pentru plante. Specialiștii în cercetare susțin că sunt valori normale perioadei în care ne aflăm.

”Firesc că este iarnă și trebuie să avem temperaturi scăzute . Noi ne-am obișnuit să nu mai avem iarnă în ultimii ani și atunci orice temperatură mai  scăzută clar că noi o resimțim mult mai greu, dar sunt valori normale de iarnă. Pentru speciile pomicole și vița de vie nu dăunează. Plantele sunt în repaus vegetativ. Aceste sunt bun limita de rezistență a viței de vie și a speciilor pomicole. Sunt valori pe care noi le agreăm pentru că astfel plantele pot parcurge toată perioada de repaos total în condiții normale”, a spus la Focus News, Alina Donici, director cercetare de la Stațiunea Pietroasa.

În plus, cercetătorii apreciază chiar că aceste valori scăzute au fost așteptate de agricultori pentru că așa au fost create condițiile prielnice pentru distrugerea dăunătorilor.

”Sunt temperaturi care ne ajută să se mai ducă și rezerva de agenți patogeni din culturile noastre, adică acești dăunători”,  a spus Alina Donici.

Pe de altă parte, vremea se așteaptă să se încălzează în zilele viitoare, în weekeed fiind prognozate maxime de până la 12 grade Celsius pe timpul zilei. Însă, nici aceste variații nu dăunează. Ce îi sperie pe cercetători ar fi persistența acestor valori mult pozitive pentru că ar determina grăbirea procesului de intrare în vegetație al plantelor.  

Mica Publicitate