Actualitate

POMPIERII ÎNCĂ ACȚIONEAZĂ PENTRU LICHIDAREA INCENDIULUI IZBUCNIT MARȚI! De la ce ar fi pornit focul

Incendiul de pe strada Pogonele din Buzău, care a cuprins ieri un depozit de deșeuri, nu a fost stins nici până la această oră. După 24 de ore de la primirea apelului în dispeceratul 112, pompierii luptă cu ultimele focare după care vor începe cercetările pentru a stabili cauza care a provocat dezastrul.

”Un echipaj este în continuare la fața locului pentru a stinge și ultimele focare. Sunt deja 24 de ore de când intervenim. A fost o intervenție cu o complexitate mare dat fiind și condițiile meteo deosebite, bătaia vântului amplificând flăcăra”, a spus Vasile Prahoveanu, purtătorul de cuvânt ISU Buzău.

Apar însă primele date oficiale din partea firmei care deținea deșeurile depozitate în spațiul cuprins de flăcări.

”Toata suprafața a fost afectată, inclusiv hala care se afla lângă zona de depozitare. În total vorbim de 6000 de metri pătrați pe care aveam depozitate 300 de tone de carcase de frigidere provenite din deșeu tehnologic”, informează reprezentanții firmei de reciclare.

Acum la fața locului mai este doar un echipaj cu o singură autospecială de lucru cu apă și spumă, însă în cele 24 de ore de intervenție acolo au ajuns 70 de pompieri, jumătate fiind chemați de acasă , din turele libere. Aceștia au intervenit cu 11 autospeciale de lucru cu apă și spumă, o mașină de descarcerare mare și două autoscări. De asemenea au venit acolo și cisterne de la RER dar și mașini de la alte servicii de pompieri din județ.

Imediat ce incendiul va fi lichidat, pompierii vor putea stabili cauza probabilă care a provocat focul. Deocamdată, reprezentanții ISU au mai multe scenarii după care se ghidează.

”Pentru stabilirea cauzei de incendiu se vor lua în calcul mai multe scenarii de lucru. Poate să fie cauză de natură electrică, poate să fie cauză de natură umană. Dacă există camere de supraveghere la fața locului noi ne vom folosi de toate aceste mijloace astfel încât să putem să stabilim cauza cât mai bine. Poate fi și o cauză tehnică. Deocamdată nu mă pronunț cu exactitate. Colegii mei încă sunt la fața locului. Încă nu s-a lichidat incendiul. Ei vor stabili cauza probabilă de încendiu”, a spus locotenent Vasile Prahoveanu, purtătorul de cuvânt ISU Buzău

Până acum au venit și primele declarații din partea specialiștilor de mediu. La fața locului a fost trimis un laborator mobil de la Prahova. Aceștia au făcut trei măsurători, dintre care două în cartierul Mihai Viteazu și una la fața locului. Deocamdată, măsurătorile au arătat că au fost depășiri doar la locul incendiului, în timp ce în zona de case din apropiere sau în municipiul Buzău nu a fost poluare. Datele finale vor fi comunicate în cursul acestei zile.

Garda de Mediu va aplica o amendă

Deși nu au adunat toate datele privind respectarea legislația de mediu, constatările făcute încă de ieri la fața locului determină Garda de Mediu să anunțe că acolo clar va fi aplicată o sanțiune.

”Garda de Mediu la acest moment nu a făcut constatare întrucât așteaptă raportul ISU cu privire la cauza izbucnirii incendiului pentru a putea face verificările în teren, în ceea ce privește respectarea legislație de mediu, a actului de reglementare (autorizația de mediu), cât și a condițiilor prevăzute în aceasta. Sigur a fost o poluare, o modificare a indicatorilor de calitate ai aerului, s-a constat vizual de comisarii gărzii de mediu, prin prezența norului de fum dens și negru, dar așteptăm și buletinele de analizele emise de laboratorul mobil APM Prahova. E clar că a fost poluare, e clar că se va aplica o sancțiune pe Legea nr.104 din 2011 privind calitatea aerului înconjurător. Nu putem spune nimic încă de zona locuită și din cauza asta ne trebuie buletinele de analiză, adică dacă a fost pusă în pericol sănătatea oamenilor”, a spus pentru sansanews.ro Carmen Ichim, comisar șef al Gărzii de Mediu Buzău.

Mica Publicitate