Actualitate

CELE MAI SIGURE LOCURI DIN BUZĂU! Unde nu este niciun caz COVID-19

În timp ce numărul localităților aflate în carantină crește de la o zi la alta, două comune din  județul Buzău au reușit să se mențină ”verzi” pe toată durata pandemiei. Este vorba despre Pardoși și Chiliile care în cele aproape nouă luni de răspândire a virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României nu au înregistrat niciun caz COVID-19. Însă, pe cât de inedită, această performanță are și o explicație: respectarea regulilor de protecție de către toți locuitorii în toate spațiile publice.  

Aflată la aproape 44 de kilometri de municipiul Buzău, într-o zonă de munte, comuna Chiliile pare a fi în această perioadă unul dintre cele mai sigure locuri din județ. Asta pentru că din cei 520 de locuitori câți are localitatea niciunul nu s-a îmbolnăvit de COVID-19.  Asta, explică primarul comunei, datorită respectării tuturor regulilor și în special cea privind portul măștii de protecție în toate spațiile publice.

Într-o declarație audio pentru șansanews.ro , primarul Valentin Zaman, spune că în localitate casele sunt răsfirate și nu sunt nici aglomerări de oameni, comuna fiind una destul de mică. Însă, în opinia dumnealui, cel mai mult a contribuit la menținerea acestei situații purtarea măștii de protecție de oricine ajunge la magazinul, biserica sau școala din comună.

De asemenea, oamenii cu o medie de vârstă înaintată au avut parte și de o îngrijire medicală corespunzătoare în toată această perioadă. Un medic de familie merge în fiecare săptămână la dispensarul din comună astfel că cei care nu au avut probleme grave de sănătate nu s-au deplasat în orașe unde există un risc mai mare de infectare. Singura deplasare într-o zonă aglomerată ar fi piața din comuna Lopătari, însă până acum acest lucru nu a reprezentat niciun risc major.

O altă localitate unde locuitorii au reușit să se ferească de noul coronavirus este Pardoși. La fel ca și Chiliile este vorba despre o comună cu puțini locuitori, respectiv 383. Deși aici a fost la un moment dat nevoie de testare pentru trei persoane, rezultatul a fost negativ iar în cele aproape 9 luni de pandemie niciun locuitor nu  fost confirmat cu Covid-19.

Din cele 87 de comune câte sunt în județul Buzău, zece nu au niciun caz COVID-19 activ în prezent. Din cele zece, două sunt Chiliile și Pardoși, iar restul de opt sunt localități care au avut în trecut persoane bolnave dar care s-au vindecat. Este vorba despre Blăjani, Mihăilești, Balta Albă, Murgești, Mărgăritești, Valea Salciei, Colți și Pănătău.

Mica Publicitate