Actualitate

Centrele de evaluare au devenit funcționale! La Buzău, pot fi tratați doar 18 pacienți pe zi

sursa:Facebook

Trei din cele patru centre de evaluare, câte va avea Buzăul, au devenit funcționale, însă, deocamdată, numărul persoanelor care au fost investigate aici este foarte mic. Doar 3 buzoieni în cinci zile! Asta pentru că, nu oricine poate veni la centrul de evaluare. Pacienții sunt programați de către medicii de familie, iar în fiecare zi există un număr limitat de bolnavi care poate fi investigat în aceste spații.

Primele centre de evaluare au devenit funcționale de vineri. Este vorba despre cel de la Buzău și cel de la Râmnicu Sărat.

„Centrul de Evaluare de la Nehoiu este, la fel, operațional însă nu au ajuns pacienți acolo. Mai avem încă câteva detalii de aranjat la Centrul de Evaluare din Smeeni. Sperăm ca cel mai târziu joi el va fi funcțional și accesibil oricărei solicitări”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP.

Până acum doar trei bolnavi au primit asistență medicală în aceste spații. Și o explicație ar fi și faptul că oamenii au nevoie de programare pentru a ajunge în centrele de evaluare.

”Dacă ne-am referi la circuitul pacientului, aceștia trebuie să știe că oriunde s-ar testa, prima dată trebuie să-și anunțe medicul de familie, dacă este testat pozitiv. Acesta din urmă cunoaște starea de sănătate a pacienților din listă, știe dacă acel pacient are și comorbidități și apreciază, după anamneza pe care i-o face telefonic, dacă starea pacientului îl încadrează într-o formă ușoară sau către medie, și nu are alt risc de complicații, sau dacă prezintă și comorbidități, și asta ar presupune că, chiar dacă la ora acestei anchete el prezintă o formă ușoară de boală, el poate să evolueze la un moment dat și cu complicații. Deci ne referim la acest pacient care trebuie depistat și stabilit de medicul de familie, care îl programează prin DSP către un Centru de Evaluare”, a explicat Carmen Scântei.

Fiecare Centru de Evaluare va funcționa zilnic între orele 08:00 – 14:00, iar capacitatea lor de evaluare este de 18 pacienți pe zi.

”Noi am intervenit în acest circuit, în ideea în care pacientul nu trebuie să aștepte foarte mult, să nu creăm acolo presiune și lucrurile să decurgă cât se poate de benefic în favoarea tuturor. Motiv pentru care toți medicii de familie au primit de la DSP o grilă de raportare. În această grilă, examinată zilnic de mine, organizăm activitatea centrelor, astfel încât să primească de la noi informații despre pacienții care vor veni în următoarele 24 de ore pentru evaluare și în ideea în care nu o să avem niciodată depășirea acelui număr pe care Centrul și medicii care desfășoară activitatea în acel centru au declarat că ar putea să îl realizeze”, a spus medicul epidemiolog.

La centru de evaluare, pacientul primește toate investigațiile necesare ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2 și poate rămâne internat pe timpul zilei.

”Creșterea numărului de pacienți care accesează acest Centru de Evaluare ar face ca activitatea Centrului sau calitatea actelor medicale să nu fie acelea pe care orice personal din segmentul medical și l-ar dori să-l practice. Este nevoie de o investigație radiologică, de investigații de laborator, un examen clinic, o perioadă de așteptare. Noi am asigurat și paturi care funcționează în sistem de spitalizare de zi în fiecare centru de evaluare, deci să înțelegem că aici vor ajunge formele care riscă să aibă complicații și care prezintă o simptomatologie destul de bine conturată, pentru că persoanele care prezintă o simptomatologie gravă sau critică vor fi orientate de la început către Spitalul de resort, pe secțiile de Terapie Intensivă”, a adăugat Carmen Scântei, medicul epidemiolog șef din cadrul DSP Buzău

La Buzău, Centrul de Evaluare este în cadrul secțiilor de PNF și Boli Infecțioase, la Gârlași, iar la Râmnicu Sărat este în cadrul spitalului, dar pe altă aripă a spitalului. La Smeeni, centrul de evaluare va funcționa într-un spațiu amenajat în niște containere, iar la Nehoiu este la fel, într-un sistem de containere, paturile dedicate spitalizării de zi fiind în interiorul ambulatoriului.