Actualitate

Centrul de Transfuzii reia colectele mobile de donare de sânge, după un an de pauză. Unde ajung echipele

Reducerea numărului de cazuri de COVID-19  dă posibilitatea personalului de la Centrul de Transfuzii din Buzău de a reîncepe, după un an de pauză, campaniile mobile de donare de sânge. Este vorba despre colectele mobile care înainte de izbucnirea crizei sanitare aveau loc în localitățile rurale sau la sediul unor mari agenți economici, acțiuni care nu au mai putut fi organizate odată cu izbucnirea pandemiei.

Pentru că în sfârșit, coronavirusul dă semne că bate în retragere iar numărul infectărilor este din ce în ce mai mic, conducerea Centrului de Transfuzii Buzău anunță că reîncepe colectele mobile, prima urmând a avea loc chiar miercuri la sediul societății Romcarbon.

”Având în vedere că pandemia începe să treacă și că numărul cazurilor de COVID s-a redus foarte mult,   începînd de miercuri reluăm colectele mobile pentru a încerca să avem cât mai mult sânge în stocuri. Centrul de Transfuzii a suferit o pierdere însemnată a numărului de donatori și bineînțeles a pungilor recoltate. Încercăm  să  mergem noi în întâmpinarea donatorilor cum am făcut și înainte de pandemie. Pornim colaborarea cu aceleași unități cu care avem deja o tradiție. Azi vom merge la Romcarbon, joi avem o campanie cu Protoieria Pătârlagele si cu părintele Furtună de la  Catedrala de la Nehoiu. Pentru săptămânile viitoare vom contacta acele unități și acele persoane cu care în mod tradițional făceam aceste colecte mobile în localități”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii de la Buzău, dr.Adriana Crăciun.

Reluarea acestor colecte mobile, adică deplasarea echipelor de la Centrul de Transfuzii fie la sediul unor societăți, fie în localitățile rurale, înseamnă foarte mult pentru unitatea care asigură în mod normal sânge atât pentru spitalele din Buzău cât și pentru cele din București. Pandemia de coronavirus a făcut ca numărul donatorilor de sânge care se prezintă zilnic la sediul centrului să se reducă la jumătate, ori chiar la mai puțin de atât, față de perioada de dinaintea crizei sanitare. În aceste condiții, în toată această perioadă, rezerva de sânge a fost limitată și cu greu s-a făcut față cererilor spitalelor, în condițiile în care nevoia lor a fost chiar mai mare decât înainte de momentul 2020.

” Înseamnă foarte mult pentru noi reluarea acestor colecte. În 2020 am pierdut exact numărul de donatori pe care l-am avut în colectele mobile, înseamnă că vom avea în sfârșit stocurile necesare pentru a ajuta spitalele din Buzău și București. Sperăm să avem suficiente stocuri încât să putem asigura toate urgențele. Nu există grupă de sânge pe care nu o avem, dar rezervele sunt mici si cererea spitalelor e foarte mare. Cererea de sânge a spitalelor a rămas la fel sau chiar mai mare iar rezerve din ce în ce mai mici”, a mai declarat dr.Crăciun.

În prezent, la Centrul de Transfuzii se mai prezintă pentru a dona sânge cel mult 30 de buzoieni de zi în timp ce înainte de pandemie, numărul donatorilor zilnic era în medie de 60.