Actualitate Agricultura acum

Buzăul, lider național la cultivarea usturoiului! Tot mai mulți legumicultori aleg să-l producă și chiar au omologat un nou soi

Buzăul își consolidează poziția de lider național la producția de usturoi. Numărul cultivatorilor a crescut constant în ultimii ani astfel că, în prezent, județul are peste 250 de hectare cultivate cu usturoi. În plus, unul dintre cei mai mari cultivator de usturoi din comuna Râmnicelu a reușit, împreună cu cercetătorii de la Stațiunea Legumicolă, să recupereze un soi vechi extrem de valoros dar uitat de producătorii locali și chiar să-l omologheze sub denumirea de soiul ”Benone”, după numele marelui interpret de muzică populare Benone Sinulescu.

Campania de înregistrare a cererilor de înscriere în Programul de susținere a producției de usturoi pentru anul 2021 s-a încheiat iar rezultatele poziționează Buzăul, din nou, pe primul loc la nivel național. Concret, nu mai puțin de 146 de legumicultori, în special din comuna Râmnicelu, au ales să cultive usturoiul însumând astfel o suprafață de 257,95 hectare.

”La o analiză comparativă a datelor, se observă că față de anul anterior, când au fost virate sumele reprezentând ajutorul de minimis pentru un număr de 129 de beneficiari și pentru o suprafață de 219,11 hectare, anul acesta numărul solicitărilor a crescut, ceea ce demonstrează interesul fermierilor pentru accesarea acestui tip de sprijin financiar, Buzăul fiind cap de lista la nivel național în ceea ce privește suprafețele cultivate cu usturoi”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

În urma acestor cereri depuse, cultivatorii vor primi un ajutor de la stat în valoare de maximum 3.000 euro/ha, fără a depăşi valoarea maximă de 20.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar.

”Valorificarea producției se face în perioada 15 iunie – 22 noiembrie, iar documentele justificative se pot depune la D.A.J. Buzău până la data de 29 noiembrie 2021”, a explicat directorul Direcției Agricole Buzău.

Pentru a se asigura că producătorii vor respecta toate cerințele impuse de acest program pentru a fi acordate sumele de stat, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Buzău va efectua inspecţii în teren pe parcursul perioadei de vegetaţie a culturilor de usturoi şi va verifica permanent modul de respectare a prevederilor legale.

 ”Benone”, cel mai nou soi de usturoi din Buzău

Un soi de usturoi cultivat în urmă cu 200 de ani în comuna Râmnicelu , județul Buzău, dar uitat de producătorii locali a fost readus la viață și chiar omologat anul acesta de Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Usturoiul care are o aromă și un gust deosebit are și un nume pe măsură. Este vorba despre soiul de usturoi ”Benone” , așa cum l-au botezat cercetătorul Costel Vânătoru, prieten de al marelui interpret de muzică populară, împreună cu producătorul care deja are 15 hectare cultivate cu usturoiul Benone.

”Soiul de usturoi ”Benone” are gust dulce-acrişor-iute, un gust pe care nu-l mai are niciun alt soi de usturoi pe care îl găseşti pe piaţă la legumele aduse din import. Calităţile vin şi din terenul zonei, care îi dă aceste calităţi unice”, a spus Valentin Jecu.