Actualitate SĂNĂTATE

CENTRUL MULTIFUNCȚIONAL PÂRSCOV, CU LACĂTUL PE UȘĂ!

Pandemia de coronavirus a pus, temporar, lacătul pe ușa Centrului de Sănătate Multifuncțional Pârscov, secție exterioară a Spitalului Județean Buzău. Încă din primăvară, imediat după debutul crizei sanitare, centrul unde mergeau localnicii de pe Valea Buzăului care aveau diverse probleme de sănătate, a fost închis. La fel este și acum, în condițiile în care criza nu a trecut.

Cum riscurile de infectare sunt la tot pasul, reprezentanții Spitalului Județean Buzău au decis că cel mai bine pentru pacienți și personal medical este suspendarea activității Centrului Multifuncțional. Medicii și asistentele care profesau la Pârscov au fost redistribuiți pe secțiile Spitalului Județean, pentru a-i ajuta pe colegii lor în această perioadă dificilă. Iar pacienții care de obicei se adresau cadrelor medicale de la Pârscov, sunt nevoiți să meargă la medic în municipiul Buzău sau la o altă unitate medicală din județ, pentru a primi ajutor de specialitate, în condiții de siguranță.

“Centrul Multifuncțional Pârscov este închis de la debutul pandemiei. Pe perioada stării de urgență, toate ambulatoriile și internările de o zi au fost oprite. Iar treptat, în starea de alertă, oficialii Ministerului Sănătății au spus că trebuie redeschise la capacitate de 50%. Dar nu aș fi putut asigura un triaj corect la Pârscov, și atunci puneam în pericol atât pacienții cât și personalul medical. Astfel, am decis să redistribui personalul pe secțiile din Spitalul Județean. Tot personalul de acolo este redistribuit pe secțiile critice.”, a declarat la Focus Tv, managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian.

Detașarea cadrelor medicale de la Pârscov la Spitalul Județean este mai mult decât binevenită în condițiile în care cel mai mare spital din județul Buzău se confruntă cu un deficit de personal. Sunt aproape 60 de locuri vacante, inclusiv de medici. Ar fi nevoie de medici specialiști inclusiv la Boli Infecțioase, secția cu rol cheie în gestionarea crizei coronavirusului.

“Ar fi nevoie de personal la Secția Medicală, la Pneumologie. Personal medical pe care, momentan, nu am de unde să-l scot decât prin rotație sau detașare de la alte secții. Sunt probleme în întocmirea turelor. La noi în spital s-au pensionat în ultima perioadă, în ultimul an, peste 57 de persoane iar în această situație toate secțiile ar trebui să fie la capacitate maximă.”, a adăugat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.