Actualitate Agricultura acum

CERBUL CU ”COARNELE DE AUR”, VÂNAT ÎN APROPIEREA VULCANILOR NOROIOȘI! Câte trofee au adunat vânătorii buzoieni în acest sezon

Sezonul de vânătoare la cerbul comun s-a încheiat, iar vânătorii buzoieni se pot bucura cu rezultate ”de aur”. Cel mai impresionant vânat a fost recoltat în apropierea Vulcanilor Noroioși, iar ”recordul” din acest sezon, înregistrat la Buzău, aparține unui vânător cu zeci de ani de experiență care a reușit să doboare un cerb cu coarne a căror greutate ajungea la aproape 11 kilograme.

Vânătoarea la cerbul comun este una cu totul specială. Presupune multă îndemânare, ani de experiență în spate dar și multă răbdare. Dragoș Ștefănescu, directorul AJVPS Buzău, spune că pentru a avea șansa să pleci acasă cu un trofeu este nevoie de cel puțin patru zile de vânătoare.

Toate aceste calități l-au ajutat pe un buzoian, membru al AJVPS Buzău, să doboare cerbul cu ”coarnele de aur”. Este vorba despre un trofeu de aproape 11 kilograme, notat cu 220 de puncte C.I.C., adică medalia de aur. În bani, trofeul valorează la Buzău 10.000 de lei.

”Anul acesta cota de recoltare la cerb a fost de 29 de exemplare, dintre care 14 la trofeu și 15 selecție. Cel mai valoros trofeu a avut aproape 11 kilograme și a fost vânăt pe fondul e vânătoare Umbrărelu”, a spus Dragoș Ștefănescu.

Recordul național este deținut de vânătorul german Ronald Philipp cu cerbul recoltat în anul 2003 la Fancel-județul Mureș, al cărui trofeu a fost omologat în anul 2004, la București, cu 264,51 puncte C.I.C.

”Un trofeu de cerb este cu atât mai valoros cu cât are prajinile mai lungi și mai groase,  ramificații (sau raze) mai multe, greutate si dechidere mai mare, culoare mai inchisa, perlaj mai bogat. Coarnele cad in fiecare an – iarna, in locul lor crescand altele pana la sfarsitul verii. Procesul cresterii coarnelor dureaza circa 120 – 130 zile. Suprafata rozetei de pe care s-a desprins cornul este imediat acoperita de par si piele. Cand coarnele au ajuns la dimensiuni normale, pielea se crapa, se usuca si cade in fasii”, spun specialiștii.

Însă sezonul de vânătoare continuă pentru alte specii. De exemplu, vânătorii au de atins cotele la căprior femele tineret. Cota de recoltare presupune 150 de exemplare vânate. Același număr de animale l-au avut de recoltat și pentru căprior trofeu și selecție. Aici, însă, cum este vorba despre specii de animale cu talie mai mică, valoarea în bani pentru un trofeu ajunge doar la 700- 800 de lei.

Și dacă la cerbi și căprior vânătoare decurge bine, la alte specii sunt mari probleme. De exemplu la mistreți unde până în prezent, din cauza pestei porcine, nu s-a reușit recoltarea decât a 200 din cele 1000 de exemplare câte ar trebui împușcate în acest sezon, adică până la finalul anului la masculi și 31 ianuarie la femele.

Dragoș Ștefănescu spune că o cauză o reprezintă interzicea goanei la mistreți. Aceasta ar fi cea mai avantajoasă metodă de a împușca mistreții care s-au înmulțit foarte mult în ultima perioadă și despre care se știe că fac numeroase pagube în agricultură.

Dragoș Ștefănescu

Pe de altă parte, vânătorii buzoieni spun că au mari probleme din cauza interzicerii vânării unor specii de păsări care, la fel, fac pagube în agricultură, distrugând lanurile de grâu abia răsărit.

”Este cel mai greu sezon de până acum. La mistreți nu putem vâna cu goană pentru că avem 13 fonduri afectate de pestă porcină și este interzisă dislocarea efectivelor drept pentru care se realizează foarte greu cotele de recoltare. Noi avem o mie de mistreți și am recoltat până acum doar 200. De asemenea, este interzisă vânătoare la unele specii de păsări. De exemplu, la gârlița mare care face ravagii în perioada acesta, mai ales în zona Râmnicu Sărat. Mănâncă efectiv grâul și orzul verde. Suntem în cădere liberă”, a spus Dragoș Ștefănescu.

Piedici au fost pune și de pandemia de coronavirus care a împuținat numărul vânătorilor străini care obișnuiau să vină în Buzău pentru trofeele de animale sălbatice.

sursa foto: AJVPS, foto de arhiva