Iubește soarele, iar perioadele de secetă nu o afectează. Mai mult, dacă primește prea multă apa tulpina își pierde fermitatea, iar florile se apleacă. Este vorba despre cea mai nouă plantă stabilizată genetic de cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale Buzău, numită ”ROATA DE FOC”.
Botezată după un botanist francez din secolul al 18-lea numit Gaillard de Charentonneau, Gaillardia este o specie floricolă originară din America de Nord. În România, specia se comportă ca o plantă perenă, fiind cultivată ca plantă ornamentală pentru parcuri, grădini, ghivece și jardiniere.
Din 2019, planta a intrat în atenția cercetătorilor buzoieni care au stabilizat genetic 5 genotipuri, respectiv genotip cu flori roșii cu centrul galben (G1), genotip cu flori simple cu centrul maro roșcat (G2), genotip cu flori galbene pe margine și cărămiziu în interior (G3), genotip cu flori galbene monocrome (G4), genotip cu flori roșii cărămizii (G5).
„ Planta poate atinge înălțimi variabile, de la 20-60 cm, în funcție de varietate. Florile au un aspect distinctiv, cu petale dispuse radial în nuanțe vibrante, având culori intense precum roșu, portocaliu, galben și chiar violet. Predominantă este culoarea roșu carmin, de aici și denumirea populară de roata de foc. Petalele sunt dispuse în jurul discului central sub forma unor spițe dese de roată, creând un aspect plin de viață și energie. Este o comoară a naturii pe care nu poți să nu o admiri atunci când o vezi în întreaga sa splendoare”, anunță cercetătorii.
Cel mai interesant aspect îl reprezintă faptul că această plantă iubește căldura fiind astfel rezistă la aceste perioade de secetă. De altfel, dacă primește prea multă apă planta suferă .
” Gaillardia este ușor de îngrijit și foarte puțin pretențioasă. Suportă la fel de bine și umbră, și soarele, dar are nevoie de câteva ore de soare în fiecare zi. Suportă mai bine seceta decât excesul de apă, astfel că are nevoie de un sol care să se dreneze ușor și repede. Dacă primește prea multă apă, tulpina își pierde fermitatea, iar florile se apleacă. Își revin însă rapid îndată ce condițiile se ameliorează”.
Cercetătorii recomandă această plantă atât pentru cultivarea în grădini, fiind foarte iubită inclusive de albine și fluturi, dar și în diverse aranjamente florale sau ca plantă de bordură.
Adaugă comentarii