Actualitate Agricultura acum

Cercetătorii buzoieni cultivă fructe exotice la Istrița! Kiwi s-a adaptat cel mai bine. Cât de profitabil ar putea fi pentru pomicultorii din România

Fucte exotice cultivate, experimental, la Stațiunea Pomicolă de la Istrița. Pe lângă soiurile tradiționale de mere, prune și cireșe, de doi ani și-au făcut loc și fructe exotice pe care românii le pot consuma doar din import. Cercetătorii buzoieni au venit cu ideea de a testa specii necultivate până acum în țara noastră astfel că anul acesta la Istrița pot fi găsite fructe exotice precum kiwi, rodie sau fructul kaki.

Kiwi provine din China și a ajuns în Noua Zeelandă prin anii ‘20, acolo unde și-a câștigat în timp și numele, după porecla nativilor neozeelandezi și a păsării kiwi. De anul acesta însă, fructul care a prins teren și în gustul românilor aflați în căutarea unei diversități alimentare poate fi găsit și la Stațiunea Pomicolă Istrița din județul Buzău.

Deocamdată fructul este în teste și a fost cultivat pe o suprafață mică de teren, însă concluziile cercetătorilor arată că kiwi ar putea fi cultivat cu succes și în România. (Video: Adrian Florin Tăbacu, inginer cercetare Istrița)

Este un fruct bogat în vitamina C, deci cu multiple beneficii pentru organism, iar tehnologia de cultură este foarte simplă. În plus, această specie nu are boli și dăunători în România, deci poate fi cultivată fără tratamente chimice, ceea ce înseamnă foarte mult și din punct de vedere economic, pentru că fermierul nu trebuie să mai cheltuiască și pentru tratamente suplimentare. Cercetătorii spun că kiwi ar putea fi cultivat în sistem ecologic.

Lotul experimental de la Istrița a fost înființat în 2019 și conține mai multe  specii rare, necultivate până acum în România, scopul fiind acesta de a testa aceste specii la solul și clima din Dealul Istriței.