Actualitate

Weekend la Aluniș, perfect pentru cei cu drag de călătorii și iubitori de tradiții. Ce se întâmplă în zonă

a

În acest weekend, Centrul de Artă Aluniș așteaptă vizitatorii cu o serie de evenimente care îi vor purta de pe plaiurile mioritice către plajele însorite din Brazilia, pe insula La Gomera din Spania și înapoi în Țînutul Buzăului. Este un weekend dedicat celor cu drag de călătorii și spirit de aventură.

Evenimentul a început de vineri, 1 cu descoperirea unui meșteșug străvechi, țesutul la război vertical, într-un atelier susținut de Amelia Papazissu, Tezaur Uman Viu (UNESCO). Timp de două zile (16-17 iulie), doamna Papazissu îi va ghida pe participanți în arta acestui meșteșug cu tehnici, povești și sfaturi utile din arta țesutului.  

Sâmbătă, 17 iulie, de la ora 18, este dedicată iubitorilor muzicii pe care ritmurile care vor răsuna în zonă îi vor duce cu gândul la plajele însorite ale Braziliei.

Seara de sâmbătă se încheie cu  proiecția cinematografică a filmului La Gomera, cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, nominalizat la Palm D’or și Cannes.  Acțiunea filmului îi poartă pe spectatori în Spania, pe insula La Gomera cu al său limbaj misterios. „Cinema în iarbă verde”, un eveniment menit să aducă filme românești la Aluniș, primul și singurul cinematograf de pe Valea Buzăului. 

Primele trei proiecții de film românesc (10 iulie, 17 iulie și 24 iulie) sunt oferite cu ajutorul Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău.

Atât sâmbătă cât și duminică participanții sunt invitați să descopere bogățiile naturale din Ținutul Buzăului prin două drumeții în zona Colți. Sâmbătă este programată o drumeție ghidată la Așezările Rupestre de la Bozioru, iar duminică o excursie de explorare după fosile, chihlimbar și poveștile locului.   

 Donațiile, încasările pe produsele consumate sau achiziționate de la magazinul centrului merg către susținerea proiectelor viitoare și către meșterii, artizanii și producătorii locali care le-au realizat.

Centrul de Artă Aluniș este o asociație neguvernamentală nonprofit care are ca obiectiv revigorarea tradițiilor din Munții Buzăului și promovarea turismului sustenabil în zonă prin artă și cultură. În cadrul centrului au loc expoziții de artă, concerte, tabere și ateliere. Mai multe detalii despre evenimentele centrului pe pagina dedicată de facebook: www.facebook.com/alunisart.