Actualitate

CERNĂTEȘTI, SINGURA COMUNĂ ÎNCADRATĂ ÎN SCENARIUL ROȘU! Situația poate suferi modificări în perioada următoare

Numărul mare de cazuri de coronavirus din centrele sociale ar putea împiedica multe școli să își deschidă porțile la 14 septembrie. În această situație se regăsește și comuna Cernătești, singura din județul Buzău în care, potrivit situației epidemiologice din ultimele 2 săptămâni, elevii nu pot fi prezenți fizic în sălile de clasă din cauza ratei mari de incidență a infecției cu coronavirus.  Aici nu este vorba despre o transmitere comunitară ci despre cazurile din focarul de la Aldeni. Focarul, unde au fost confirmate 16 cazuri în ultimele 2 săptămâni, face ca rata de incidență să fie de 3.94 cazuri la 1000 de locuitori.

Cifrele prezentate luni de autoritățile sanitare arată că la Cernătești elevii nu pot reveni la școală în data de 14 septembrie, ci ar urma să învețe exclusiv online. Însă, situația nu este bătută în cuie. Urmează ca reprezentanții școlii din Cernătești, împreună cu autoritățile locale și județene, să facă o analiză serioasă a situației și să decidă dacă în ciuda ratei mari din această perioadă, totuși elevii din Cernătești vor putea fi primiți în clase, ținând cont că nu sunt cazuri de coronavirus în comunitate.

“În zilele următoare vom analiza situația de la Cernătești și cum cazurile de COVID-19 sunt din focar, vom analiza dacă rata de incidență poate fi dată la o parte, astfel încât să fie aplicat scenariul verde sau galben, sau dacă trebuie să ținem seama 100% de ea, și dacă există riscuri pentru copii.” a precizat Denisa Irimia, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău.

Pe de altă parte, în fiecare săptămână situația epidemiologică va fi actualizată, așa că și scenariul după care vor învăța copiii ar putea fi altul.

“Acele cazuri pozitive din Cernătești sunt din focarul care încă nu s-a închis, motiv pentru care rata de incidență este 3,94. Așa cum prevede metodologia, situația se actualizează în fiecare săptămână iar dacă se va închide focarul și rata va fi alta, astfel vom aplica Ordinul specific și se va trece la alt scenariu, probabil scenariul 2, hibrid, dacă focarul se va închide și nu vor apărea cazuri în rândul populației.” a declarat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, în direct la Focus Tv.

La Cernătești, de la debutul pandemiei și până în prezent, au fost confirmate 28 de cazuri de coronavirus, fiind efectuate 149 de teste. 11 persoane s-au vindecat însă 3 au decedat. Astfel, în prezent sunt active 14 cazuri.