Actualitate

Certificatul verde COVID-19, util în călătoriile în străinătate! De unde se poate obține

Nu este obligatoriu, dar este util. O spun autoritățile atunci când vorbesc despre certificatul verde COVID-19. Documentul poate fi obținut și de români începând cu 1 iulie, iar pentru a intra în posesia lui, autoritățile din România au creat mai multe posibilități atât online cât și în format metric, pe hârtie. Toate aceste variante au fost explicat de Cristina Ungureanu, directorul Direcției de Sănătate Publică Buzău, la Focus TV.

Cea mai simplă variantă pentru obținerea certificatului verde este accesarea portalului certificat-covid.gov.ro.

Aici sunt câțiva pași de urmat care durează mai puțin de cinci minute. Practic, se va accesa platforma, se va face un cont cu o adresă de email validă apoi, pe această adresă, vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem. Vom introduce câteva date de identificare, fie din buletin, fie din pașaport. După ce datele vor fi verificate ni se va genera certificatul verde. Documentul va ajunge pe mail în format PDF.

Cei care nu au acces la internet se pot adresa fie primăriilor de pe raza cărora fac parte, fie Direcției de Sănătate Publică, iar Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău, a dat asigurări la Focus TV că oricare dintre aceste instituții trebuie să ofere suport celor care doresc să obțină certificatul verde.

”Eliberarea certificatului verde se face prin portalul certificat-covid.gov.ro. Documentul se poate elibera în format electronic pe baza datelor din actul de identitate sau pe baza pașaportului. Dacă îl dorește în format metric, pe hârtie, persoana respectivă se poate adresa primăriei în raza căreia își are domiciliul, DSP-ului și Serviciului Public Comunitar de Evidență al Persoanelor, dar fiecare instituție va putea accesa acest portal pe baza actelor de identitate și o adresa de mail validă unde să-i fie trimis acest certificat. Am înțeles, că deja au fost câteva persoane la DSP încă de ieri, 6 iulie, pe care colegii mei i-au îndrumat”, a spus Cristina Ungureanu, la Focus TV.

Documentul poate fi și printat, pe hârtie, și va conține și codul QR respectiv care se scanează la punctele de trecere a frontierei  astfel încât toate formalitățile să decurgă cât mai repede și să fie evitate astfel cozile.

Certificatul verde face dovada fie a vaccinării, fie a trecerii prin boala COVID-19, fie a unui rezultat negativ la infecția cu SARS-CoV-2.