Actualitate

Bilanțul ploilor și vijeliilor, care au pus stăpânire pe județ. În unele localități, potopul s-a abătut în mod repetat, lăsând dezastru în urmă

Luna iunie a adus necazuri asupra multor localnici din județul Buzău. Ploile și vijelii, parcă mai puternice ca oricând, au făcut prăpăd, au distrus drumuri, poduri, podețe, au inundat gospodării și chiar case. Cele mai afectate localități sunt Gura Teghii, Colți și Scorțoasa.

Potrivit centralizărilor realizate de specialiști din cadrul Prefecturii Buzău, au fost comune unde în ultima săptămână din luna iunie nu a fost zi fără să nu se abată vreo vijelie aducătoare de probleme. De pildă, în comuna Gura Teghii, a plouat puternic   pe 24 iunie, pe 29 iunie, pe 2 iulie, dar și pe 4 si pe 5 iulie.  Astfel, comuna este una dintre cele mai afectate în urma vijeliilor din ultimele săptămâni, probleme mari fiind îndeosebi pe drumul județean 203 K.

Dar, probleme au fost raportate și în alte comune buzoiene.  La Berca, a fost afectat de viituri DJ 102 F, la Scorțoasa probleme au fost pe DJ 220 A, DJ 102 F, dar au fost afectate și drumurile comunale. La Blăjani,  DJ 215 A si drumurile sătești s-au surpat din cauza ploilor și aluviunilor, în timp ce o anexă gospodărească a fost afectată în urma surpării unui teren. Probleme au fost și la Topliceni unde drumurile comunale s-au stricat în urma ploilor din 23 iunie, în timp ce mai multe fântâni au fost colmatate. La Chiojdu, probleme au fost raportate pe DJ 103 P, dar și pe drumurile comunale și sătești.

Toate aceste probleme au fost raportate într-o singură zi, în urma vijeliei din 23 iunie.

Altă zi,  alte probleme lăsate în urmă de natura care s-a dezlănțuit. În urma ploilor de pe 24 iunie, la Nehoiu, s-a produs o masivă alunecare de teren, dar afectate au fost si comunele Gura Teghii (drumuri comunale afectate si 10 gospodării inundate), dar și Mărăcineni, Buda și Vintilă Vodă. De asemenea, în această zi, stricăciuni s-au produs pe DJ 220 și DJ 103 P.

 Pe 25 iunie, drumurile din Bozioru și Pănătău au fost măturate de viituri în timp ce la Puiești au fost afectate culturile agricole.

Inundații au fost luna trecută și în municipiul Buzău, în Săgeata, Țintești, Pătârlagele, Pârscov, la Bisoca, Sărulești, Lopătari și Racovițeni, la Valea Salciei, la Buda ori Poșta Câlnău.

Fie că au fost drumuri stricate de ploi, poduri și podețe luate de viituri ori gospodării și culturi inundate, ploile au lăsat prăpăd în urmă în mare parte din comunele județului.   De multe ori, aceleași comune au fost lovite de vijelii de fiecare dată, cum este cazul localității Gura Teghii unde furtunile s-au abătut de mai multe ori și au provocat stricăciuni peste stricăciuni, îndeosebi pe DJ 203 K.

Din raportul autorităților județene, reiese de altfel că localitatea Gura Teghii, dar și Colți și Scorțoasa sunt cele  mai afectate localități din județ, în total fiind 32 de unități administrariv teritoriale care au avut de suferit într-un fel sau altul de pe urma vijeliilor de luna trecută.