Actualitate

Chinul bolnavilor de diabet! Un singur medic îngrijește peste 5.000 de pacienți! Situația alarmantă de la Ambulatoriul Spitalului Județean

Sunt dependenți de tratament, iar pe lângă chinul bolii, sunt nevoiți să îndure și lipsurile sistemului sanitar. Este cazul bolnavilor de diabet din județul Buzău care trebuie să meargă periodic la medic pentru a-și ridica rețetele și a-și verifica stadiul bolii. Din păcate, numărul acestor pacienți este în creștere în timp ce medici care să se ocupe de ei sunt tot mai puțini.                                                          

De pildă, în cabinetul din ambulatoriul Spitalului Județean Buzău sunt înscriși 5300 de bolnavi iar de ei se ocupă un singur medic, deși ar trebui să lucreze în acest cabinet nu mai putin de trei specialisti. Pentru că singurul medic diabetolog care se ocupă de acesti oameni a fost câteva zile în concediu, astazi, la ușa cabinetului s-au strans peste 100 de bolnavi de diabet care au nevoie urgență de  consultații și rețete în baza cătrora să și ridice tratamemtele a căror administrare nu trebuie întreruptă.  

Veniți din toate colțurile județului, unii dis de dimineață, bolnavii au fost nevoiți să aștepte ore întregi până au ajuns în cabinetului doctorului. Nu toți au însă norocul de a fi văzuți de medic în ziua în care ajung la spital. Din cauza numarului foarte mare de pacienți,  unii dintre bolnavi sunt reprogramați                                                                                                

Cozile interminabile și oamenii așteptând ore întregi la ușa cabinetului sau în fața spitalului sunt rezultatul deficitului de medici specialist. În cabinetul de diabet la ambulatoriul Spitalului Județean sunt prevăzute trei posturi însă doar unul este ocupat. Celelalte două sunt vacante din 2019 și chiar dacă au fost scoase la concurs au rămas neocupate.                                                                                   

” Este o problemă pentru pacienţii diabetici. Avem 5.300 de pacienţi care vin în Ambulatoriul Spitalului. Din păcate avem 3 posturi libere, 3 posturi  formate în Ambulatoriul Spitalului pe secţia de Diabet din care este ocupat doar un post. Am scos la concurs şi celelalte două posturi, dar momentan nu avem candidaţi. Ca atare, medicul care este acum pe Diabet, pe Ambulatoriu, a rămas singur cu cei 5300 de bolmavi şi trebuie să ţineţi cont că zilnic ar trebui văzuţi conform decontării de la Casă de Asigurări 28 de pacienţi în 8 ore. Zilnic, medicul vede peste 60 de pacienţi, cu toate că nu suntem decontaţi, dar medicul vine în sprijinul pacienţilor pentru a da reţetele de care au nevoie. Fiind un medic, uneori are nevoie de concediu de odihnă  sau concedii de studii, cum se întâmplă în această perioadă şi este obligatoriu să ajungă la aceste concursuri. În momentul în care două zile sunt libere, gândiţi-vă că deja se adună 120 de pacienţi plus 60 de pacienţi care veneau în mod constant.  Într-o singură zi ar trebui să vadă 180 de pacienţi, ceea ce nu se poate”, a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.                                                                                    

Din păcate, mai sunt și alte probleme care îngreunează activitatea din ambulatoriu. Astăzi, de exemplu, în jurul orei 11.00 sistemul informatic de prescripție electronică a rețelor compensate a picat, motiv pentru care întreaga activitate s-a blocat.

O soluție pentru evitarea aglomerației de la ambulatoriul Spitalului Județean ar fi, potrivit managetului spitalului, ca bolnavii de diabet să se adreseze șia ltor cabinet care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate șiu care pot elibera pentru bolnavi rețete compensate ori gratuite.