Social

Cine sunt cei mai curajoși pompieri ai Buzăului, în 2019

Lupta cu focul e pentru ei un mod de viață, nu doar o carieră, iar să salveze oameni e ceea ce fac în fiecare zi. Doi dintre ei au dat însă dovadă de mult curaj, iar prin acțiunile lor au dovedit că merită titlurile de ”Pompierul anului” și  ”Salvatorul anului”. Vorbim despre doi pompieri din Buzău, care astăzi au primit cele două disctincții și au fost aplaudați la scenă deschisă de colegii lor.

Sunt în prima linie în orice situație de urgență și fără să ezite își pun viața în pericol pentru a salva vieți. Sunt pompierii care miercuri au lăsat uniforma de zi cu zi și au îmbrăcat haina de sărbătoare. Este momentul în care trec în revistă momentele grele pe care au reușit să le depășească cu brio.  Anul 2019 a însemnat sute de intervenții și zeci de situații extreme în care a fost nevoie de atenționări trimise prin sistemul RO Alert, la care doi dintre angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență   au impresionat prin curaj, viteza de reacție și stăpânirea de sine de care au dat dovadă în momentele cele mai dificile ale misiunilor. Iar pentru asta, astăzi au fost premiați:

Pompierul de onoare al anului 2019 este Marian Soare, plutonier major în cadrul unității de la Buzău. A participat la peste 60 de misiuni pe tot parcursul anului trecut, fiind șef de echipaj la două dintre cele mai grele intervenții din județ: accidentul feroviar de la Bâlhacu, unde a fost activat planul roșu de intervenție și incendiul de la o societate din municipiul Buzău.

Reprezintă o onoare, sunt bucuros, onorat. Am început cariera militară în 2005 cînd voluntar m-am înscris pentru a participa si a satisface stagiul militar, apoi am absolvit școala de militari de pompieri.  Din 2008 și până în prezent lucrez la Detașamentul de pompieri Buzău”, spune Marian Soare, ”Pompierul anului”, la Buzău.

Distincție de merit a primit și Ionuț Udatu, numit ”salvatorul anului. Plutonierul din Rm Sărat, detașat la unitatea de la Beceni a salvat o fetiță de zece ani după ce fusese prinsă de viitură pe un braț al râului Slănic. Intervenția pe muchie de cutiț a fost dusă cu succes la bun sfârșit, iar fetița a ajuns pe mal fără nicio problemă.

”Ca fiecare pompier care îndeplinește cu succes o misiune simt împlinire, satisfacție. O onoare, o satisfacție, poate o împlinire a carierei este tot ce simt în acest moment”, spune Ionuț Udatu.

Cei doi  au fost aplaudați la scenă deschisă și felicitați inclusiv de prefectul județului, Leonard Dimian.