Actualitate Agricultura acum

Cireșe de mai coapte în iunie! În schimb, cele din import au ajuns deja în piață. La ce prețuri

Cireșele de mai au devenit, anul acesta, cireșe de iunie. Asta pentru că vremea nu a fost prielnică fructelor timpurii. Proprietarii livezilor spun că decalajul mare al temperaturilor din timpul zilei față de cele de pe tipul nopții dar și diminețile cu brumă înregistrate chiar și în luna mai au întârziat coacerea cireșelor. În schimb, cireșele din import au ajuns deja în Piața Centrală. Un kilogram de fructe se vinde prețul a zece pâini.

Pe Dealul Sofiei din comuna buzoiană Topliceni,  cireșele de mai sunt abia la faza de dezvoltare deși, la acest moment , fructele ar fi trebuit să fie aproape coapte.

Vasile Panaete, pomicultor

Cu alte cuvinte, coacerea cireșelor de mai este întârziată cu câteva săptămâni ceea ce înseamnă că primele fructe din acest an vor ajunge pe tarabe abia la începutul lunii iunie. Întârzierea este pusă de proprietarii livezilor pe seama temperaturilor scăzute din această primăvară .

Totuși, pofticioșii își pot cumpăra deja cireșe pentru că primele fructe au ajuns pe tarabele din Piața Centrală. Sunt aduse din import, iar un kilogram costă de aproape cinci ori mai scumpe decât un kilogram de carne. Concret, vorbim de cireșe vândute la 100 de lei kilogramul. Comercianții recunosc că prețurile sunt exagerate motiv pentru care sunt de acord să vândă fructele și la suta de grame sau la caserolă astfel încât pofticioșii să poată scoată din buzunare doar câțiva zeci de lei pentru un pumn de fructe.

Vasile Panaete spune că deocamdată cei care doresc pot achiziționa fructe print-o precomandă. Avantajul este că în momentul coacerii, cireșele vor fi livrate direct acasă, iar prețul este de doar 29 de lei.